За около 500 обекта ще бъдат подготвени режими за опазване,

...
За около 500 обекта ще бъдат подготвени режими за опазване,
Коментари Харесай

Ценни сгради стават част от недвижимото културно наследство на България, 608 сгради са в Пловдив

За към 500 обекта ще бъдат готови режими за запазване, близо 40% от тях са нови оферти за включване в листата на недвижимите културни полезности след първия стадий на Териториалната стратегия на Националния институт за недвижимо културно завещание. За тях е почнала процедурата за обявление или оповестяване – един от директните резултати от програмата, осъществена по едно и също време в Пловдив, Старинния Несебър, град Баня и селата Свежен и Скорците. Увеличението е с 5 пъти в съпоставяне със междинните 100 обекта, които институтът изследва годишно в разнообразни краища на страната.
Прочетете още
" Териториалната програмата слага скъпите обекти в подтекста на развиването на градоустройствената витална среда и възвръща историческия роман за обитаемото място и хората, които са оставили отпечатък върху него. Паметниците на културата образуват публичните показа, културна и историческа принадлежност и в това е най-голямото им значение ", сподели шефът на НИНКН арх. Петър Петров при представянето на данните. Програмата заменя метода от 90-те години на предишния век насам да се изследват обособени обекти из цялата страна на парче. Проучвания на цели територии с такива задания и от подобен мащаб се вършат за пръв път у нас.

Арх. Петров акцентира, че проучването е активността на НИНКН с максимален приоритет, само че и с най-голямо закъснение, което Териториалната стратегия наваксва. Списъкът на недвижимите културни полезности не е обновен повече от 30 години. Към днешна дата в него има близо 40 000 обекта, само че информацията за положението им не е настояща. За голямата част от тях липсват наставления за запазване, каквото е условието на Закона за културното завещание. Те ще бъдат основани в идната фаза на програмата, с цел да дефинират ясни правила при съгласуването на плановете за намеси.

" Около 10% от архитектурните мостри, проучени в петте обитаеми места, са необратимо унищожени, други 35% са в спешно положение ", съобщи ръководителката на Дирекция „ Изучаване, регистри и народен държавен архивен фонд “ арх. Алис Исмаилова. С всяка разрушена остаряла красива постройка изчезва споменът за нея, за хората, които са живели там, и за историческите събития, с които е обвързвана. Загубата наизуст, в действителност е загуба на национална еднаквост.

Само 15% от паметниците на културата в 5-те изследвани исторически места са в положително положение със непокътната достоверност. 40% са в положително положение, само че с нарушен исторически образ. 

Тези дялове евентуално ще останат в сходно съответствие и при идващите стадии на програмата, която последователно ще обхване цялата страна. А това значи, че недвижимото национално благосъстояние е в огромен риск.

В същото време при обходите по програмата са открити стотици здания от първата половина на 20 век, които имат скъпи качества, само че още не са проучени. Само в Пловдив те са 608.

Експертите са събрали стотици архивни документи, карти, проекти, фотографии и исторически свидетелства. Въз основа на новата информация и на теренните изследвания са направени настоящи схеми и проекти на териториите, изследвани са образни връзки и пейзажи, степените на намеси върху обектите, непокътнатата и изгубената достоверност. Данните са систематизирани в GIS основана електронна платформа, тъй че да бъдат употребявани от необятен кръг специалисти за разбори и проекти за деяние.

Старинният Несебър стана първият български град, за който бе основан цифров двойник с цялостен размер данни. Колко огромна е изгодата от него се вижда сега – 3D копието на църквата „ Христо Пантократор “ (13-14 в. сл. Хр.) към този момент оказва помощ за възобновяване на фасадата ѝ. Събирането на цифрова база данни за всички монументи е дълготрайна цел на института, означи арх. Петров.    

Над 50 външни специалисти – архитекти, урбанисти, инженери, историци и прочие, аплайваха за присъединяване в първата част от Териториалната стратегия. 36 от тях бяха включени в екипите под управлението на откривателите от НИНКН. По този метод институтът компенсира дефицита на щатни специалисти, чийто брой е сгънат през годините до неосъществим най-малко на фона на хилядите обекти, които се нуждаят от запазване и систематичен мониторинг.

Сред огромните заключения от програмата, почнала в края на 2022 година, е, че липсват цялостни концепции и проекти за развиване и запазване на културните полезности на територията на общините. Липсват и информация, финансова и логистична поддръжка за притежателите и ползвателите на скъпи обекти. Така се стига до конфликт сред заинтригуваните страни, вместо до сливане на напъните.

Смисълът на Териториалната стратегия е да помогнем на общинските управляващи и на локалните жители да схванат за какво е скъпо тяхното недвижимо културно завещание, за какво и по какъв начин да го опазват, разяснява арх. Исмаилова. С това институтът дава началото на по-широкия публичен диалог за смисъла на недвижимото културно завещание за развиването на обществото, ръководството на градските процеси и потреблението на скъпите обекти като запас с висока добавена стойност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР