За някои по-кратки съдебни процеси вече се използва решение, базирано

...
За някои по-кратки съдебни процеси вече се използва решение, базирано
Коментари Харесай

Доц. Тодорова: ИИ вече раздава правосъдие, но това може да наруши тотално Хартата на човешките права

За някои по-кратки правосъдни процеси към този момент се употребява решение, основано на ИИ (изкуствен интелект), с цел да не се губи време и човешка сила. Това се случва в Естония, Канада, Китай и в Америка, и се отнася най-много за административни каузи, санкции или нарушавания в произшествия. Това изясни в предаването " Сценарий от бъдещето " на Радио " Фокус " с водещ Ива Дойчинова футурологът доцент доктор Мариана Тодорова.

" ИИ проучва доста бързо, за към 2 минути всичко и изкарва решения за лесните проблеми. Поражда се един нов феномен, асистиран от ИИ - обществено въздействие и обществена инженерия, тъй като доста от съдиите, когато преглеждат по-късно претекстовете на изкуствения разсъдък, а те не постоянно са ясни и те се усещат провокирани да оспорят това решение ", сподели още Тодорова.

По думите й има много отчети, които към този момент са направени и споделят, че се нарушават човешки права по този метод: " Първо, тъй като е автоматизирано взимането на решение. Второ - тъй като се нарушава правото на развой. Той се назовава развой, тъй като се разпростира във времето, привикват се очевидци, събират се доказателства. При ИИ всичко е нагледно казано натъпкано в него и той статистически, изключително в случай че е ChatGPT 3, от езиковият модел, по правилото на асоциацията на езика, раздава правораздаване ".

За образец, че това не е по този начин футурологът уточни филма  " Дванадесет ядосани мъже “.

" Нарушава се персоналното пространство и запазването на персонална информация, свободата на изложение - нямаме свидетелски показания, също по този начин възбраната на дискриминация и доста други човешки права. Ако използването на ИИ се разрасне и стартират да се взимат решения и по други проблеми, потреблението на логаритми ще се наруши тотално Хартата на човешките права от конвенцията за отбрана на правата на индивида ", разяснява още Мариана Тодорова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР