За някои домакини поговорката лесно като пържени яйца“ няма смисъл,

...
За някои домакини поговорката лесно като пържени яйца“ няма смисъл,
Коментари Харесай

Как да приготвите пържени яйца вкусно и бързо: 4 основни тайни

За някои домакини поговорката „ елементарно като пържени яйца “ няма смисъл, тъй като този развой се трансформира в лотария с непредсказуем резултат

Всъщност, в пърженето на яйца няма нищо комплицирано. Достатъчно е да следвате няколко правила и да се придържате към технологията.

Какви яйца?

Пържените яйца нормално се подготвят от тези, които снасят кокошките на село. Но можете да изпържите пъдпъдъчи, гъши, пачи и даже щраусови яйца. Начинаещите домакини въпреки всичко първо би трябвало да овладеят по-малко екзотичните варианти. За ястието се избират допустимо най-пресните яйца.

Приготвянето на пържени яйца стартира с обстоятелството, че яйцата се измиват усърдно и се оставят да постоят известно време на стайна температура. За страдание не е допустимо да се подготвят вкусни пържени яйца, в случай че са били директно извадени от хладилника , преди да се чукнат в тигана (което също не е правилно).

Избор на тиган

Големината на тигана зависи от това какъв брой яйца желаете да изпържите едновременно. Известните готвачи считат, че единствено независимо изпърженото яйце, приготвено в тиган с диаметър 16 см, може да бъде идеално. Самият тиган би трябвало да е тежък, чугунен или със особено незалепващо покритие.

С какво се пържат

Пържените яйца върху свинска мехлем или бекон имат доста почитатели, само че естетите не харесват този метод на подготвяне – белтъкът се оказва нечист заради препържените късчета лой.

Пържените яйца със зехтин имат прелестен леко тревист усет. Маслото е уместно и за бъркани яйца, само че е по-добре да вземете известното „ гхи “ – топено масло с прелестен орехов усет и внимателен мирис.

Как се пържат яйца

Дори известните готвачи не могат да се спогодят по какъв начин е вярно да се пържат яйца. Може да се изненадате, само че има няколко съществени „ школи “. Има единствено едно нещо, за което всички готвачи са съгласни: яйцата не би трябвало да се чупят непосредствено в тигана. Вземете плоска паница и счупете яйцата едно по едно в нея.

Ако желаете да приготвите вкусни яйца с хрупкави запържени краища, твърди белтъци и леко течни жълтъци, изсипете ги в парещ, леко намаслен тиган, запържете за към 30 секунди, след което изключете котлона и изчакайте за минута. Поставете готовите яйца върху авансово затоплена паница.

За да може белтъкът да се изпържи изцяло, а жълтъкът да остане течен, би трябвало авансово да ги разделите в чаши. Първо изсипете белтъка в тигана, оставете го да грабне топлината, след което деликатно изсипете жълтъка.

За да получите същия блудкав и даже леко течен жълтък, само че заобиколен от запържен белтък, сложете доста лой, тъй че яйцето да плува в нея и го изсипете в съвсем врящото масло. Пържете към 30 секунди, като леко накланяте тигана в разнообразни направления.

Известният английски готвач Джейми Оливър предлага да ги приготвите, като в тигана сложите по едно и също време яйцата и към този момент разтопеното масло. Друга техника, която дава доста гальовен белтък и относително корав жълтък, е приготвянето им на слаб огън и покриване с похлупак.

Овкусете яйцата със сол и черен пипер незабавно след готвене.

Вкусна рецепта за пържени яйца

Необходими съставки

  • 1 прясно пилешко яйце, което е със стайна температура.
  • 1 супена лъжица масло.
  • Фина сол и прясно надробен черен пипер .

Инструкция малко по малко

  • Счупете яйцето в чинийка, разбъркайте го (ако ще приготвяте бъркани яйца) и го изсипете в тигана напряко от чинията, с цел да се плъзне по-лесно.
  • Разтопете маслото на слаб огън в тежък дребен тиган. След като маслото се разтопи, само че преди да е шупнало, леко завъртете съда, тъй че мазнината да покрие цялото дъно на съда.
  • Оставете яйцето да се плъзне върху горещата повърхнина.

Покрийте с похлупак и гответе за към минута.

Прехвърлете в затоплена паница, подправете със сол и черен пипер.

Основното е да не злоупотребявате с мазни храни. Това важи изключително отвън сезона, когато заради температурни промени, увеличената дневна светлина и други фактори стартират интензивно да се създават хормони на напрежението, които предизвикват обостряне на разнообразни болести. На първо място, стомашно-чревният тракт страда, язвите и гастрита стартират повече да се усещат. През този интервал е по-добре да откажете мазни и пържени храни и да не употребявате огромно количество масло.

Инфо: woman.ru


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР