За нуждите на нашия бизнес за предпочитане са по-малките населени

...
За нуждите на нашия бизнес за предпочитане са по-малките населени
Коментари Харесай

Бертрам Ролман: Трябват спешни мерки на пазара на труда

" За потребностите на нашия бизнес за предпочитане са по-малките обитаеми места ", споделя Бертрам Ролман

© Надежда Чипева Визитка

Бертрам Ролман ръководи групата " Пирин-текс " - гр. Гоце Делчев. Той е приключил гимназия по музика и изкуства в Ашафенбург, Западна Германия (1966 – 1971), и курс по технология на производството в текстилната промишленост (1977 – 1979). Професионалният му опит е обвързван с работа в машиностроителен цех в Германия и в фамилната компания – " Ролман " - Западна Германия. Създава и ръководи бизнес в три страни – Германия, Гърция и България. Бил е вицепрезидент на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара, член на УС на Европейската конфедерация за текстил и облекло. Компанията

Групата " Пирин-текс " се състои от четири сдружения – " Пирин-текс ", " Пирин текс продакшън ", " Пирин текс трейдинг " и " Пирин текс сървиз ". Заетите в нея са близо 1500. Първото сдружение – " Пирин-текс ", е учредено през 1993 година То е дъщерна компания на немската Rollmann & Partner Fashion Management GmbH, която има 100-годишна история в производството на облекло. Тя стартира работа през 1922 година като дребна шивашка работилница, ръководена от фамилията на Георг и Регина Ролман. През 1965 година в Клеещад е отворена първата фабрика на семейството. Днес единствено годишното произвеждане на компанията в България възлиза на към 1 милион бройки мъжки и дамски дрехи – сака, панталони, палта, якета, поли, рокли, елеци, ризи, блузи. Освен личната марка Rollmann в " Пирин-текс " се шият и костюми за Hugo Boss, Joop, Kenzo и други

Фабриката на компанията в Гоце Делчев е осъвременена и разширявана два пъти - през 2002 и през 2014 година

Групата е измежду най-големите производители на текстил и облекло на българския пазар. През 2018 година сумарните доходи на четирите сдружения са били близо 75 млн. лева Две от тях са приключили годината на загуба, а две с незначителна облага (виж таблицата).
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Управлявате няколко сдружения, свързани с шивашката промишленост, в гр. Гоце Делчев. Какъв е годишният размер на произвеждане, какъв брой са заетите в тях?

- Групата ни от предприятия се състои от 4 сдружения: " Пирин-текс ", което ръководи и управлява цялостния бизнес, " Пирин текс продакшън ", в което е нает индустриалният ни личен състав, " Пирин текс трейдинг ", което се занимава с търговия на дребно и едро със личната ни марка ROLLMANN, и " Пирин текс сървиз ", което прави разнообразни други съпътстващи услуги, свързани с бизнеса. Към момента групата наема близо 1500 души, като годишно произвеждаме към 1 000 000 бройки дрехи – сака, панталони, палта, якета, поли, рокли, елеци, ризи, блузи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Каква част от продукция се изнася, кои са главните пазари на компанията?

- Почти цялата ни продукция е предопределена за износ. Основните ни клиенти са от Германия, Италия, Франция, Швеция и Гърция. В България присъстваме с нашата марка ROLLMANN, която предлагаме сполучливо на пазара към този момент повече от 20 години.

Кои са преимуществата на вашата компания, за какво тя е желан сътрудник?

- В последните десетилетия компанията се утвърди като благонадежден сътрудник за огромни фешън марки от Европа с помощта на високото качество на продукцията и комплексните услуги, които предлагаме на клиентите си. В интервала след рецесията успяхме да се напаснем към новите условия на пазарите и да станем по-гъвкави, с опция да произвеждаме дребни серии, в това число и дрехи по самостоятелен размер (т.нар. Made-to-Measure), както и да разтеглим доста портфолиото си от артикули. Инвестираме непрекъснато в модерни технологии и в подготовка на личния състав, което ни разрешава да предлагаме все по-широкоаспектен набор от услуги, свързани с производството на облекло, като се стартира от развиването на даден модел от нулата и се стигне до оптималното превозване на готовите артикули до склада на клиента.

От огромно значение са и сериозните старания, които поставяме, с цел да бъдем стабилно дружество и да се грижим за природата и обществото. Това са тематики, които стават все по-важни в стилната промишленост с всяка минала година, и са основен фактор при избора на сътрудници от страна на международните фешън марки. Редовно прекосяваме през разнообразни обществени и екологични одити, с цел да поддържаме статута си на обществено отговорно дружество.

Кои са най-новите вложения, направени в компанията?

- В последните години инвестирахме обилни средства в дигитализирането на производството чрез вътрешно създадена система с таблети, които монтирахме на всяко работно място в производството. По този метод създадохме опция за доста по-голяма бистрота, успеваемост и надзор върху индустриалния развой, което е от изгода както за мениджмънта, по този начин и за всеки обособен машинен оператор. Стараем се да бъдем в крайник с Индустрия 4.0, с цел да останем съответни към световното развиване.

Същевременно влагаме непрестанно в най-различни ограничения за възстановяване на енергийната и ресурсна успеваемост на компанията, както и в спомагателна подготовка на чиновниците.

Колко сериозен е казусът с неналичието на работна ръка, по какъв начин той се отразява на финансовите резултати на компанията, по какъв начин решавате този проблем?

- Проблемът с работната ръка е всеобщ и няма по какъв начин да подмине и нашето дружество. Най-вече това се дължи на естествения развой на миграция към страни с по-високо равнище на приходите като Англия, Германия, Холандия и други Особено мъчителен е обаче фактът, че хиляди хора се възползват от пропуски в социалноосигурителното законодателство, позволяващи им след напълно къс престой в някоя от богатите европейски страни да получават доста високо обезщетение за безработица от Национален осигурителен институт. Това е една доста добре създадена и известна всекиму легална скица, която подбива извънредно мощно пазара на труда в България. Същевременно огромна част от тези хора, получаващи високи компенсации, работят някъде " на черно " и по този начин незаслужено получават двоен приход за сметка на стопанската система и обществената система на страната.

Какви са резултатите на центъра за професионално образование по дуалната система, който открихте през 2011 година като ваша корпоративна самодейност?

- За страдание и опитът ни с дуалното образование не даде стремежи резултат, въпреки че от 2010 година до момента сме вложили седемцифрена сума в тази област. Целта на центъра за професионално образование е да приготвя квалифицирани фрагменти за конфекционната промишленост в границите на 3-годишен обучителен курс. Обаче липсват искащи младежи, които да желаят да усвоят специалността. Младите не желаят да работят в индустриални компании, а и нямат нужното самообладание за едно по-продължително професионално образование. Необходима е цялостна държавна политика в тази област, която да сътвори нужната рамка и всеобща осведоменост, тъй че целият бизнес и обществото да осъзнаят значимостта на дуалното образование и да се включат солидарно в поддържането на една такава система. Само с единични образци, сходни на нашия, тази система няма по какъв начин да действа, тъй като гръбнакът на системата на дуално образование би трябвало да бъдат дребният и междинният бизнес, които сега не вземат участие в нея.

Във вашата компания има 3 синдиката, което е казус за частна компания в България. Как успявате да балансирате сред другите ползи?

- Разбира се, не е по никакъв начин елементарно да се откри баланс сред мечтаното и вероятното. Естествено и разбираемо е желанието на синдикатите за реализиране на по-добри условия на труд и по-високо възнаграждение. Едни от тях излизат с по-разумни претенции, други имат по-нереалистични настоявания. Балансирането в този развой е извънредно тежко и времеемко за мен като шеф и ми лишава доста сила. Аз също поддържам градивните оферти за възстановяване на изискванията на труд, доколкото те са изпълними и реалистични, само че постоянно се постанова да се борим и против настоявания, които са прекомерно надалеч от естествената икономическа логичност. Въпреки това постоянно съм отворен за разговор със обществените ни сътрудници, стига той да е в един градивен и оправдателен звук, зачитащ опциите и на двете страни и учреден на рационални причини, които са в полза на дълготрайното бъдеще на компанията.

Какви бонуси и обществени придобивки оферирате на работещите във вашите компании?

- Стараем се да бъдем атрактивен шеф за нашия район, колкото и мъчно да е това в сектора, в който работим, поради голямата конкуренция и ценови напън на интернационалните пазари. Заплатите в предприятието ни са над междинните за конфекционната индустрия в страната. Системата ни на възнаграждение е структурирана по този начин, че по-производителните и съзнателни служащи да получават и по-висока заплата. В допълнение предлагаме на чиновниците си ваучери за храна, безвъзмезден превоз до и от работното място, безвъзмездни колела за искащите да се придвижват по този метод. Планираме скоро да предоставяме на чиновниците и безвъзмездни ваучери за разнообразни културни мероприятия.

Защо избрахте гр. Гоце Делчев за развиване на бизнеса, по какъв начин оценявате съдействието с общината?

- Гоце Делчев е един доста прекрасен град. Когато търсех място за инвестиция в България при започване на 90-те години, само тук срещнах предпочитание и подготвеност от страна на локалната власт за съдействие с чужд задграничен вложител, какъвто тогава бях аз. След обиколка на доста градове в страната това беше повода да се спра точно на този град. Освен това смятам, че за потребностите на нашия бизнес за предпочитане са по-малки обитаеми места.

До ден сегашен съдействието ни с общината е на едно положително, градивно равнище. Разбира се, има какво още да се направи в интерес на бизнес средата в региона, само че това е и въпрос на финанси и на систематизиране на обществени запаси.

Как оценявате бизнес средата в България?

- Като цяло средата е положителна. България разполага с доста кадърни, квалифицирани и бързо адаптиращи се хора. Данъчната политика продължава да бъде доста привлекателна. Проблемът обаче си остава всеобщият отлив на работна ръка, което е един натурален резултат от свободното придвижване в Европейски Съюз, с който България все още не може да се оправи. Ако не се прекъсне този развой, България мъчно ще остане атрактивна за вложения.

Какви проблеми основава настоящото законодателство и какви промени би трябвало да бъдат направени в него, с цел да се улесни бизнесът?

- Необходимо е съществено облекчение на процедурата за наемане на служащи от трети страни. Факт е, че локалните компании изнемогват с това да си обезпечат български служащи, и е извънредно време България да отвори по-широко вратите си за чужденци. Така както го вършат други източноевропейски страни, които имат същия проблем с отлива на хора към Западна Европа. В противоположен случай българската стопанска система остава неконкурентоспособна по отношение на други страни. В момента процесът по привличане на задграничен служащ лишава към 2 месеца, което е прекомерно дълъг период за промишлените компании.

Нужни са и незабавни ограничения против злоупотребите с компенсации за безработица, както и против злоупотребите с подправените болнични – големи проблеми, които в допълнение обезкървяват стопанската система на страната.

Надявам се и най-сетне да проработи изцяло и електронното държавно управление, за което толкоз доста се приказва в последното десетилетие. Крайно време е процесите сред бизнеса и държавната администрация да влязат в XXI век.

Очертаващото се закъснение на немската стопанска система въздейства ли върху поръчките на компанията?

- Вече има съществени сигнали за криза в немската стопанска система, което неизбежно се усеща и у нас. Към момента това не се отразява съществено на компанията ни заради диlерсифицираното ни потребителско портфолио, както и заради обстоятелството, че и ние бяхме принудени да свием потенциалите си поради отлива на работна ръка. Все още обстановката е такава, че сме принудени да отхвърляме някои поръчки заради дефицит на работна мощ.

Какви са средносрочните проекти за развиване на компанията?

- Най-важната ни цел е да консолидираме предприятието след бурните последни години и да повишим равнището на продуктивност в компанията, тъй че да останем конкурентоспособни на интернационалните пазари. Ще работим и за това да покачваме качеството и спектъра на услугите си, тъй като в бъдеще все по-голяма част от веригата на добавена стойност в стилната промишленост ще би трябвало да бъде поета от производителите като нас.

Интервюто взе Мара Георгиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР