За никой не беше тайна във Вашингтон, че сега вече

...
За никой не беше тайна във Вашингтон, че сега вече
Коментари Харесай

Рекс Тилърсън – петролен бос и бойскаут


За никой не беше загадка във Вашингтон, че в този момент към този момент някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън мъчно общуваше с президента Доналд Тръмп доста преди да бъде уволнен.

През октомври Тръмп подлага на критика Тилърсън за опита да стартира разговор със Северна Корея, заявявайки в своя Туитър, че той си „ губи времето с дребния човек-ракета “. Същия месец Тилърсън опроверга слуховете за свое допустимо уволняване, давайки конференция, която беше излъчена от всички американски малките екрани. Любопитен факт бе, че той не оспорваше известията, че той сякаш е употребявал думата „ глупак “ по адрес на президента, което разкри телевизия Ен Би Си, базирайки се на източник от американската администрация. На пряк въпрос по отношение на това държавният секретар отговори уклончиво, наричайки целия скандал „ дребни нелепости “.

След седмица Тилърсън съобщи, че може да завоюва повече точки, в сравнение с Тръмп на тест за умствените качества.

Пет месеца по-късно техните работни връзки ненадейно завършиха. Ден откакто Тилърсън ненадейно прекъсна визитата си в Африка, Тръмп заяви в Туитър, че новият държавен секретар ще се споделя Майк Помпео, който е шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ. В Държавния департамент се приказва, че самият Тилърсън е научил за своето уволняване от Туитъра на Тръмп. Още в петък началникът на администрацията на Белия дом Джон Кели му е позвънил и му е споделил да чака президентския туит, който ще го визира персонално, оповестяват двама високопоставени служители. Но Кели не е прецизирал какво ще бъде наличието на туита или по кое време ще бъде оповестен.

[b]Езикът на жестовете[/b]

Издигайки Тилърсън на поста държавен секретар през декември 2016 година, Тръмп не пестеше похвали за новия началник на американската дипломация. По-конкретно той го разгласи за „ един от малцината в действителност велики предприемачи в света “.

И въпреки Тръмп и Тилърсън да се стараеха да не се подлагат на критика пред аудитория, скоро се появиха известия, че сред тях има различия. Както съобщаваха медиите Тилърсън е бил шокиран от знанията на Тръмп в интернационалната политика. Президентът по никакъв метод не разбирал нейната същина. От друга страна Тръмп се дразнеше на жестовете на Тилърсън по време на договаряния.

По време на своя престой като основен посланик на Съединени американски щати, Тилърсън стана очевидец на невиждано овакантяване на американски дипломати от Държавния департамент.
 Тръмп уволни Тилърсън в Туитър. Тръмп уволни Тилърсън в Туитър. / БГНЕС
Мадлин Олбрайт, някогашен държавен секретар от 1997 до 2001 година, споделяше, че дипломатите си потеглят „ с умопомрачителна скорост “ и наричаше кадровия недостиг във ведомството „ изключителна обстановка за националната сигурност “.

Тилърсън разясняваше уволненията, заявявайки, че те влизат в неговия проект за „ реорганизиране на ведомството “ и дават отговор на обещанията на президента да „ пресуши блатото “ на вашингтонската народна власт. Той наричаше реорганизацията на Държавния департамент едно от най-значимите си достижения.

[b]Петролен необут и бойскаут[/b]

По-голямата част от живота си до назначението си в Държавния департамент 65-годишният Тилърсън е работил в една от най-големите петролни компании в света - „ ЕксонМобил “. С течение на времето той е израснал до неин началник, паралелно с това става президент на Американското бойскаут придвижване. Тилърсън се е готвил да излезе на пенсия, когато американският президент му предлага една от основните функции в своята администрация.

Издигането му на този пост съответства с обвиняванията на американските служби за сигурност за вероятната интервенция на Москва в президентските избори в Съединени американски щати.

Самият Тилърсън е притежател на съветския Орден на дружбата, връчен му след сключването на няколко покупко-продажби на стойност милиарди долари с „ Роснефт “ през 2013 година Освен това, съгласно някои информации, Тилърсън е непосредствен другар с ръководителя на компанията Игор Сечин.

По време на чуванията в Сената преди назначението си, той трябваше да дава отговор на голям брой въпроси по отношение на връзките си с Русия. Тилърсън беше утвърден, само че с най-малък превес: единствено няколко демократи гласоподаваха за неговото предопределение за началник на Държавния департамент.
 Рекс Тилърсън ще бъде завещан на поста от Майк Помпео. Рекс Тилърсън ще бъде завещан на поста от Майк Помпео. / БГНЕС
Преди своята аудиенция в Москва той подлагаше на критика щедро дейностите на Кремъл в Сирия, само че се разгласи против интернационалните наказания, наложени на Москва поради присъединението на Крим.

С публицистите, отразяващи работата на Държавния департамент, не съумя да откри общ език. По време на своята първа публична обиколка в Азия през март Тилърсън позволи единствено на един публицист от консервативно издание до го съпровожда. „ Не поддържам връзка с пресата. Не се нуждая от това “, сподели той.

Сега Тилърсън, женен татко на четири деца със положение, оценено на 325 милиона $, ще може да се любува на спокойна пенсия на ранчото си в Тексас. /БГНЕС

---------

Анализ на Би Би Си.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР