За нещастие на недобросъвестните пътници, които се опитват да минат

...
За нещастие на недобросъвестните пътници, които се опитват да минат
Коментари Харесай

Новата билетна система активира гратисчиите, но и солидарността сред варненци


За злощастие на недобросъвестните пасажери, които се пробват да минат " метър " и за разлика от столичния градски превоз, където контольорите не са толкоз постоянно събитие, новите чиновници на ТАСРУД във Варна и някогашни контрольори на " Градски превоз ", са доста дейни и зорко бдят за използвачи.

При един автобусен курс в границите на минути във Варна могат да ви ревизират три пъти. Контрольорите са елементарно разпознаваеми по сигналнозелените жилетки с надписите на общинското дружество, въоръжени с устройства за инспекция на електронните билети и карти. Служителите са дружелюбни и с ненаситност консултират  пасажерите, които към момента не са влезле " в час " с новите правила за пътешестване.

Точно те, обаче, както и преди, отнасят гнева на жителите, които не са съумели да закупят билет, тъй като машините не са приели монетите им или са глътнали левче или два, без да пуснат билет. Не е ясно по какъв " аршин " машините не одобряват дадени монети и се постанова пасажерите, към този момент посъветвани от други пострадали, да търкат левчето в металната част на машините, с цел да го одобри устройството. 

Прави усещане и солидарността измежду варненеци, ползващи градския превоз. Все по-често събитие, което се следи измежду жителите, е при слизане от рейса, пасажер да подаде билетчето си на качващ се човек, при изискване че към момента има времеви предел, с който той да стигне до мечтаната спирка.  

Негодувание провокира у пътуващите обстоятелството, че в случай че рейсът попадне в запушване, което отнеме повече от час, те са длъжни да си закупят нов билет, защото времето им е изтекло, въпреки и по независещи от тях аргументи. 

Другото нещо, което съществено тормози пътуващите във време на пандемия е фактът, че всички те са длъжни да закупят билет от единствената машина в средата на транспортното средство и с изключение на, че се натрупат на опашка, би трябвало да допират машината, която не е ясно какъв брой постоянно се почиства и дезинфекцира. Много от жителите се тормозят, че това може да способства за разпространяването на рискови вирусни инфекции, макар съществуването на дезинфектанти в рейсовете. 

Донякъде казусът може да бъде решен с въвеждането на приложение, с което да се купуват билети през мобилните телефони, само че надали по-възрастните хора биха се възползвали от тази алтернатива. Остава като добър вид възможността  машините, които се допират от хиляди хора, да бъдат предпазени посредством третирането със модерни високотехнологични препарати, които основават покритие, незадържащо вируси, като тези, изплозвани в столичното метро или на варненското летище. 

Припомняме и преимуществата на новата билетна система, за които медията ни към този момент осведоми:

При закупуване на предплатена електронна карта (пластика), за 10 лева получавате бонус 1 лева Също по този начин има целодневен билет, който важи от момента на закупуване до среднощ същия ден. Цената на целодневния билет е 4,00 лева

Всички машини за продажба на билети, които са инсталирани по спирките на града, са заредени с електронни карти. Картата се получава гратис от машината и може да се презарежда при привършване на заложената сума. Към сегашния миг картите могат да се зареждат за 10 лева.+
бонус 1 лева Банкнотите би трябвало да са от 5 лева или 10 лева и да не са прегънати.

След като се качи в транспортното средство, всеки собственик на заредена електронна карта, би трябвало да избере електронен билет от екрана на валидатора – за 1 лева.; 1,50 лева.; 1,80 лева.; целодневен - 4 лева, след което да валидира картата си на валидатора.

Важно е да се знае, че електронната карта не се слага в отвора на валидатора, а откакто се избере електронен билет от екрана на валидатора, картата единствено се приближава до валидатора.

При потребление на билетната система, в случай че зародят въпроси, жителите могат да звънят на телефон  0800 40 280 , който дава връзка с дежурния чиновник по " Информация на пътуването “ в Оперативна програма " ТАСРУД “.

Там се записва подадения сигнал, прави се инспекция и се връща противоположна информация до жителя. На машините има залепени указания за метода на пазаруване на билет или карта.

От ТАСРУД осведомиха още, че за още по-голямо улеснение на потребителите, в най-скоро време от автоматизираната билетна система ще се закупуват и електронни билети за време посредством мобилните телефони. Заплащането ще се прави посредством таксуване от мобилен оператор или чрез български и интернационалните банкови карти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР