За нас беше важно това, че министър Николай Денков не

...
За нас беше важно това, че министър Николай Денков не
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: По-големите университети са по-видими

" За нас беше значимо това, че министър Николай Денков не приказва за принудително сливане, както се твърдеше в някои медии. Той предлага в този момент да се обсъдят критериите, по които да се дефинира, кои университети са близки и могат да се обединят.... Притесненията на ректорите идват от това, че има и образци за негативи. Те са известни, има и книги написали за тях. Бихме могли да се опитаме да създадем   едно обединяване, което да бъде и непринудено, и потребно, и да има всички позитиви, и да избегнем негативите ".

Това съобщи пред БНР ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " - проф. Анастас Герджиков, ръководител на Съвета на ректорите. 

По думите му е сложено началото на едно разискване, което ще е общо за Министерството на образованието и Съвета на ректорите : " Не мисля, че университети в България са доста. И студентите не са доста. Европейски Съюз има цел за това какъв % от популацията да бъде с висше обучение, който ние не можем да достигнем въобще , в действителност студентите ни са малко. Тук става дума за това качеството на образованието да е високо и по какъв начин от едно вероятно сливане университетите да завоюват.  От самия мащаб на обединяването се печели ".Ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " акцентира, че по-големите университети са по-видими и за научната общественост по света, и за интернационалните ранглисти, и за кандидат-студентите от България и чужбина: " Така се печели от успеваемостта, тъй като ще имаме по-големи благоприятни условия - неща, които не можем да си позволим по настрана, ще си ги позволим дружно ". Интервюто на Диана Янкулова с проф. Анастас Герджиков в предаването " Нещо повече "  можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР