За Момичетата от града (знаете, хубавите, умните, образованите и преуспелите)

...
За Момичетата от града (знаете, хубавите, умните, образованите и преуспелите)
Коментари Харесай

За Кан и филмите тази година

За " Момичетата от града " (знаете, хубавите, умните, образованите и преуспелите) драснах специфичен материал с прогнозата си за настоящия кино фестивал в Кан. Нищо не познах - моите любимци, като се изключи Фархади, се разминаха с премиите. Но написах, че Кен Лоуч е популярен и че Ксавие Долан е любим на форума. Ето кой какво завоюва, както и моят коментар!

  " Златна палма ": I, Daniel Blake/ " Аз, Даниъл Блейк ". Да, Кен Лоуч е популярен (втора " Златна палма " ), тъй като единствен, наред може би с братята Дарден, прави без подправен възторг и левичарски залитания същинско и вълнуващо човешко обществено кино, което не е плакатно, плоско, скудоумно, назидателно и изкуствено приповдигнато. Тук инвалидизиран дърводелец на междинна възраст се влюбва в самотна майка... Чакам!

Голяма премия: Juste la fin du monde/It`s Only the End of the World/ " Това е единствено краят на света ". Да, Ксавие Долан! Дразни ме, само че едвам 27-годишен е със шест режисьорски кино лентата и е снимал още един тази година! Смъртно болен публицист посещава фамилията си (от което е отчужден) и провокира стихия с признанието си. Завист, дребни сметки и задавени обиди са пометени от страстите. Някой мисли ли, че филм с Венсан Касел и Марийон Котияр може да е неприятен?

Най-добър режисьор: Кристиян Мунджу, Bacalaureat/Graduation/ " Дипломиране ". Освирквания и... премия. Кристин Стюърт (Personal Shopper) още веднъж е тук, с помощта на Асаяс има " Сезар ", преди да грабне, уповавам се, и " Оскар ". Мунджу е награденият. В румънската провинция честен и почтен уединен татко прави всичко за щерка си, като след дипломирането тя ще замине за Англия да учи. Точно преди матурата я пребиват грубо и той би трябвало да пренебрегне и да наруши правилата си, с цел да ѝ обезпечи мечтаната реализация. Обичам този режисьор, и то освен поради " Четири месеца, три седмици и два дни "!

Най-добър артист: Шахаб Хосеини, Forushande/The Salesman/ " Продавачът ". Ашгар Фархади се завърна! Младо семейство в Техеран играе в любителска режисура на " Смъртта на комерсиалния пасажер " на Артър Милър (оттам заглавието). Местят се в апартамент (техният е пред срутване), до тогава населяван от елитна продажница. Стар клиент, незнаещ за смяната, я търси и сърдит наранява тежко актуалната наемателка, която не го е видяла добре (френското заглавие е " Клиентът " ). Разяреният брачен партньор стартира да търси нападателя, само че отмъщението не е тъкмо това, което чакаме.

Най-добра актриса: Жаклин Жозе, Ma`Rosa. Брилянте Мендоса споделя историята на Мама Роса и четирите ѝ деца. Тя върти дружно с мъжа си магазинче, в което продава и по малко опиати. Залавят я и майката попада в разядената от корупция и свирепост правосъдна система, само че ще направи всичко допустимо, с цел да се избави и да оцелее.

Награда на журито: American Honey/ " Американски мед ", Андреа Арнолд. Британски вид на немския " Виктория ". Младо момиче от провинцията се причислява към пътуващи търговци и прекомерно бързо е засмукана от свят, цялостен със занимания и секс, само че и с закононарушения.

Най-добър сюжет: Forushande/The Salesman/ " Продавачът ", Ашгар Фархади.

Награда на Икуменическото жури : Juste la fin du monde/It`s Only the End of the World/ " Това е единствено краят на света ", Ксавие Долан.

Златна камера: Divines, Уда Бенямина. Наградата за дебют е най-важна и в никакъв случай не ме разочарова! Симпатичната френска режисьорка от малцинствата се захваща с персонална история (сестра ѝ играе основната роля), вид на към този момент познатия и акламиран Bande de filles. Главната героиня, дружно с приятелката си, стартира да продава опиати за локалната нарко дилърка. Училището и вярата не я интересуват, само че среща хубав и надарен танцьор. Очакваме любовта да е универсалното лекарство, само че хепиенд няма...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР