За момента няма нищо особено притеснително по отношение на епидемичната

...
За момента няма нищо особено притеснително по отношение на епидемичната
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: МЗ подготвя указания до мрежата за коклюш, PCR ще се прави не само в София

За момента няма нищо изключително притеснително във връзка с епидемиологичната конюнктура у нас, по-скоро се тормозим от протичащото се в Европа и света. Това сподели пред Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му в действителност сега заболеваемостта от коклюш е по-голяма, ето за какво Здравното министерство приготвя инструкции до общопрактикуващите лекари, педиатрите и лечебните заведения от цялата здравна мрежа, чака се и PCR диагностика на инфекцията да може да се прави на повече места, а освен в София, с цел да може оптимално да се ограничи разпространяването.

„ В Европа от предходната година стартира едно възобновление на позабравени заболявания. Има пояснение – с огромните придвижвания на групи хора, отпадане на ограниченията за респираторните болести, струпване на контингент деца, които по някаква причина не са изцяло или отчасти ваксинирани. Това докара до съществено повишение на заболеваемостта от дифтерия, коклюш, морбили, варицела “, изясни той.

Доц. Кунчев уточни, че от към година най-голямото терзание в Европа е морбили, само че България е една от трите страни в Европейски Съюз, дружно с Гърция и Исландия, в които няма зараза.

„ Това демонстрира, че имунизационното покритие, което сме постигнали, е много положително. Да, то не е 95%, към което се стремим, само че е доста близо до това. Условия за развиване на заболяването няма “, безапелационен бе епидемиологът.

Доц. Кунчев изясни, че като цяло обстановката в прилежаща Румъния продължава да е тревожна, тъй като случаите на морбилна зараза са надхвърлили 4000, от тях 4-5 смъртни, което несъмнено допуска и риск от импорт, само че бе безапелационен, че условия за развиване на заболяването у нас няма.

Епидемиологът се спря и на проблемите със заболеваемостта от коклюш у нас, която е по-голяма спрямо предходната година, само че изясни, че заболяването се диагностицира по-трудно.

„ 2023 година сме имали 12 случая за цялата страна, за цялата година. Сега са над 50, само че има някои особености – нетипично върви коклюшът, по-трудно се слага диагнозата – има го и при неимунизирани, и при отчасти ваксинирани, и при изцяло ваксинирани в по-високите възрасти “, сподели той.

Дори при имунизация, с течение на времето имунитетът против коклюш пада, ето за какво ние включихме една реимунизация на 12 годишна възраст, изясни епидемиологът. В допълнение той уточни, че България, както и всички страни в Европа, е заменила пълноклетъчната противококлюшна ваксина с по-нова, която дава по-малко нежелани реакции.

Най-много са случаите на коклюш във възрастовата група 5-14 година, следвана от групата 15-19 година, стана ясно от думите му.

Доц. Кунчев се спря и на проблемите към варицелата, като акцентира, че от 2-3 години поддържа предлагането имунизацията против тази зараза да бъде включена в наложителния имунизационен календар.

От думите му стана ясно, че защото варицела се прекарва релативно леко, има съмнения дали да бъде включена в календара като наложително, само че означи, че въпреки всичко 30 000 случая на година не са малко, а 300 от тях отиват в болница.

Друг обсъждан проблем е къде тъкмо, в коя възраст да бъде включена тя, с цел да не се претрупва календарът. Епидемиологът се разгласи изрично против метода „ преднамерено заразяване с шарка “ и го окачестви като недопустим, непростим и обвързван с неправилен риск.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР