За мнозина името на големия български художник Иван Пенков (1897-1957)

...
За мнозина името на големия български художник Иван Пенков (1897-1957)
Коментари Харесай

„Светлописците Пенкови“ – покана за изложба



За мнозина името на огромния български художник Иван Пенков (1897-1957) е обвързвано на първо място със стъклописите в представителните здания на Съдебните покои в София и Русе, в аулата на Софийския университет или в постройката на Българската национална банка /БНБ/.Учил живопис в Мюнхен, той е създател и на голям брой емблематични за българската сценография декори.

Иван Пенков е от оня кръг създатели, които остават знакови в българския ХХ век с придвижването „ Родно изкуство ”,  изразяващо устрема на създателите да изобразяват българския обичай и родната земя.Специална експозиция в изложба „ Средец “ на Министерството на културата, озаглавена „ Архив Гипсън V: Светлописците Пенкови “, споделя за семейството на известния художник.

 Иван Пенков рисува Бачо Кольо Михов (1944). По време на евакуацията джамлъкът в Панчарево е трансфорат в ателие. Фотография евентуално един от двамата му синове – Боян или Джони Пенков.

Неизвестно дали поради алюзията със стъклописите, основателят на изложбата Иво Хаджимишев я нарекъл „ светлописците Пенкови “. Но „ светлопис “ е дословен превод на думата снимка и това напълно не е инцидентно. Публиката може да види фотографиите направени от бащата на проф. Иван Пенков през XIX век. Георги Пенков е имал фотографско ателие в Казанлък и тази обич към фотографията е наследена по-късно и от сина му.
„ Той е бил един интелектуалец от Казанлък, който се е занимавал професионално с просветна активност, с снимка, печатарство, спектакъл и малко политика, несъмнено. Майката на художника - Мария Пенкова е първата българка, която е застанала на сцената на локалното читалище, изпълнявайки женска роля ”, споделя Иво Хаджимишев, който основава и особено книжно издание за художника и неговото семейство.

 Александър Балабанов и Никола Михов в градината на Пенкови в Панчарево.

Повечето фотоси на Иван Пенков показани в изложбата са правени по време на Втората международна война край София.

„ В Панчарево, където живеят в един кротичък двор, зад стените на който бушува международната война – прецизира Иво Хаджимишев. – Там се събират водещи български интелектуалци - проф. Александър Балабанов, Никола Михов, Храбър Попов – един огромен проектант. Виждаме и японския пълномощен министър, който е бил евакуиран там, а синовете на този човек и на Иван Пенков са били съученици в Дойче Шуле и фамилиите сприятеляват до степен, че този човек е бил признат на площада, да пият вино с панчаревците. ”

Иван Пенков е бил национален човек, споделя Иво Хаджимишев. Местните селяни са имали доверие в него. Затова измежду най-ценните фотографии са тези на достолепните панчаревци, на българите от това време, които са го допускали до себе си. Той е говорел на техния език и по този начин са се родили тези изображения, които може да се видят в изложбата до 16 март 2022г..
 Жени от с. Панчарево на прага на родната им къща.
Снимки: Георги Пенков, Иван Пенков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР