За много туристи пътуване до Финландия през декември означава едно

...
За много туристи пътуване до Финландия през декември означава едно
Коментари Харесай

Защо никой не празнува Коледа по-добре от финландците

За доста туристи пътешестване до Финландия през декември значи едно нещо: опция да се срещнат с същинския Дядо Коледа. Рованиеми, столицата на най-северната област Лапландия във Финландия, притегля десетки хиляди гости в Селото на Дядо Коледа. Това е голям комплекс на север от Арктическия кръг, който Финландия популяризира като „ дом на същинския Дядо Коледа “, предава BCC.

Но за елементарния финландец противоположното преброяване до Коледа не изисква пътешестване до Свети Ник. Празничното развлечение стартира още при започване на ноември в домове, офиси, учебни заведения и даже зали за боулинг в цялата страна с така наречен дребни коледни празненства (The Pikkujoulu party): празнични събития, предопределени да отпразнуват упованието на идния празник. И като се има поради тяхната периодичност и запазена марка, те вършат Финландия най-хубавата дестинация за коледния сезон.

На пръв взор главната идея на pikkujoulu наподобява като всяко друго празнично празненство: събиране на хора с доста храна и питиета. Ястията могат да бъдат елементарни като сирене и крекери или екстравагантни като изобилен коледен бюфет, цялостен с обичайни ястия, споделя Варпу Русила, която води курсове за финландската просвета, благополучие и пътешествия. 

Гювеч от шунка, картофи, ряпа и моркови, студена салата от алено цвекло, пушена и сушена сьомга, а като десерт нормално нещо със сливи, бутер сладкиши и меденки “, сподели тя, постоянно участва в менюто.

Произходът на празника датира от тържествените тържества от 19-ти век, съгласно Ейя Старк, управител по развиването на архивите във Финландското литературно общество. Финландците приспособяват своите адвентни обичаи от Швеция в края на 1800 година, като възпламеняват свещи първите четири недели преди Коледа, съгласно университета в Турку. До началото на 1900 година тези предколедни адвентни обичаи са се трансформирали в инсценирани приказни пиеси в учебните заведения с почерпка с овесена каша.

Когато тези деца пораснали, споделя Старк, те взели обичая със себе си. „ Те стартират да честват предколедните празненства в университетските профсъюзи към 20-те и 30-те години на предишния век “, сподели тя. С повишаването на броя на студентите традицията се популяризира, не престават пиесите – „ радостни летописи на събитията през годината “ – и яденето на каша, поднесена със прикрит бадем в нея. „ Вярва се, че получателят на бадема ще се ожени скоро “, прибавя Старк.

Днес празненствата се развиват, само че желаната обичайната напитка остава релативно непроменена. „ Почти всички празненства на pikkujoulu сервират glögi, известно още като горещо греяно вино “, сподели Русила. „ Слагаме стафиди и бадеми. Вкусно е! “ По никакъв метод обаче празненствата не се лимитират единствено до glögi. В доста pikkujoulut постоянно се появяват бира, вино, водка и Salmiakki Koskenkorva, черен ликьор от сладник, известен измежду финландците.

Приложете задоволително мощна напитка на известно сдържано население и нещата могат бързо да ескалират. Докато дребните празненства могат да включват музика, пеене и шерване на евтини дарове, други могат да станат шумни събития. През 2013 година при започване на сезона на pikkujoulut полицията е извикана 400 пъти за една нощ в Хелзинки, съгласно YLE, националната социална телевизионна компания на Финландия.

„ Спомням си коледното празненство на един боулинг клуб, на което моят другар и аз бяхме поканени да играем преди доста години “, споделя Тони Тиканен, музикант и кино редактор, който живее в Хелзинки.

Бяхме на залата за боулинг, свирехме наши лични песни и някои кавъри. Играчите на боулинг пиеха много бурно и в случай че си припомням вярно, самият Дядо Коледа беше арестуван от полицията много преди да свърши нощта. Прекара нощта в килия по това време. "

Анна-Лиса Милър, финландска емигрантка, която живее във Виктория, Австралия, е хазаин на относително непретенциозно събиране тази година с други финландски емигранти и техните дребни деца.  

Все още помня pikkujoulu от работното място на родителите ми, когато бях дете. Това беше фамилно събитие, планувано с мисъл за децата. Имаше коледна оризова каша и няколко обичайни коледни сладкиши, а по-късно Дядо Коледа ни посети “, сподели тя.

Във Финландия Коледа нормално се чества вкъщи със фамилията и включва публични обичаи – „ като коледна работа в църквата или посещаване на гробището, с цел да се оставят свещи на гробовете на близки “, сподели Милър. Но Йохана Оваска, шеф на учебно заведение в град Иматра, изясни, че „ pikkujoulu е противоположното “. Това е време, в което творчеството и нелепостта се предизвикват и се чества основно с други хора и съвсем в никакъв случай със личното ви семейство. „ Pikkujoulu е всичко за несериозните неща: храна, питиета, музика и другари “, сподели тя.

Когато празнувате pikkujoulu, се чака да сте обществени и да опознавате нови хора “, сподели Русила. „ Това е противоположното на финландската културна норма, при която сме учтиви, когато не безпокоим другите хора. “

Тиканен го споделя по следния метод: „ Ако през останалата част от годината на работа финландците са склонни да бъдат тихи, цивилизовани и антисоциални, по време на коледните празненства нещата бързо излизат отвън надзор. “

За други страни това равнище на забавление може да бъде лимитирано до едно предколедно събитие или непокътнато за дива новогодишна доста. Но Тиканен споделя, че празненствата pikkujoulu се случват непрекъснато в навечерието на Коледа, като финландците посещават дузина такива събития през ноември и декември. И това е с добра причина, споделя Оваска,

Мисля, че една от аргументите е, че тук есента е в действителност дълга и тъмна, тъй че по време на pikkujoulu е ярко и занимателно посред тъмнината. “

Средната температура в Хелзинки през декември е 0.5 градуса и нормално има метър сняг през целия месец. Съчетайте това единствено с шест часа дневна светлина и можете да започнете да разбирате потребността на финландците от малко спомагателна наслада.

За разлика от други култури, където страхът от злословия след празненства може да обезсърчи някои хора да пият, Оваска споделя, че ваканционните завършения във Финландия се одобряват умерено. „ Разбира се, в случай че някой направи нещо в действителност неприятно, като тормоз или засегнатост на различен човек, това ще бъде взето на съществено. Но всичко останало би станало обект на смях и смешки “, сподели Оваска.

През по-голямата част от годината във Финландия е толкоз студено и мрачно, че финландецът постоянно ще грабне даже най-малката причина да пие и да чества “, сподели Тиканен. „ Може би pikkujoulut са по-скоро положение на мозъка. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР