За много хора денят започва едва с първата чаша горещо

...
За много хора денят започва едва с първата чаша горещо
Коментари Харесай

Топлите напитки в хартиена чаша са вредни за здравето

За доста хора денят стартира едвам с първата чаша горещо кафе. Без значение какво пиете, с цел да се стоплите в студена заран, ново изследване открива, че определената от вас чаша може да съставлява сериозна заплаха за здравето, оповестява уеб сайтът „ Стъди файндс “, представен от Дарик.

Изследователи в Индия разкриват, че пиенето на кафе и други топли питиета от хартиени чаши може да освободи десетки хиляди евентуално нездравословни пластмасови частици във вашата напитка. Хартиените чаши се смятаха за екологичен сурогат на пластмасовите чаши.

„ За 15 минути, нужни за консумация на кафе или чай, микропластичният пласт върху чашата се разгражда. Той освобождава 25 000 микрона частици в горещата напитка “, изяснява водещият създател на проучването доктор Судха Гоел. „ Обикновен човек, който пие три елементарни чаши чай или кафе на ден в хартиена чаша, би погълнал 75 000 дребни микропластични частици, които са невидими с просто око. “

Изследователите споделят, че тези съвсем невидими микропластмаси се трансформират в съществена опасност за човешкото здраве.

По-рано тази година екип от Съединени американски щати откри за първи път микропластика в човешките органи. Те се притесняват, че това замърсяване може да докара до съществени проблеми като рак или неплодородие. Изследователите също по този начин означават, че микропластичното замърсяване може да аргументи възпаления при животните.

Миналата година са създадени към 264 милиарда хартиени чаши, като доста от тях отиват при хора, консумиращи чай, кафе, парещ шоколад и даже супи. Този брой е равностоен на 35 хартиени чаши за всеки човек на планетата.

Търсенето на артикули за еднократна приложимост се подхранва от възходящия брой услуги за доставка по целия свят. Много хора търсят подготвени за консумация ястия, с цел да задоволят все по-забързания си метод на живот. Хартиените чаши също не изискват разчистване и нормално не основават същите проблеми за околната среда, каквото вършат пластмасовите и стиропорните съдове. Въпреки това доктор Судха споделя, че следва да се заплати цена за това улеснение.

„ Микропластмасите работят като носители на замърсители от рода на йони, токсични тежки метали като паладий, хром и кадмий, както и органични съединения “, прибавя откривателят от Индийския софтуерен институт, Карагпур. „ Когато се гълтам постоянно с течение на времето, последствията за здравето могат да бъдат съществени. “

В опитите екипът на Судха излял ултрачиста (MilliQ) вода в хартиени чаши при температури сред 85 и 90 градуса по Целзий (185-195 градуса по Фаренхайт) и по-късно ги оставил да престоят 15 минути. След това създателите на проучването анализирали горещата течност под флуоресцентен микроскоп. Пластмасовите облицовки също били изследвани настрана за промени във физичните, химичните и механичните свойства. Д-р Судха разказа резултатите като „ стряскащи “.

„ Можем да потвърдим изпускането във водата на микропластични частици, употребявайки скенер. Хартиена чаша за еднократна приложимост, изложена на гореща течност в продължение на 15 минути, има почти 10,2 милиарда субмикронни частици. "

Чувствителна техника, която разделя химикалите, по-късно идентифицирала микропластмасите в горещата вода. Най-обезпокоително е, че анализът на пластмасовите филми открива съществуването на тежки метали в течността.

„ Това изследване демонстрира, че би трябвало да се обмисли деликатно преди насърчаването да се употребяват заместители на биоопасни артикули и замърсители на околната среда “, споделя шефът на института професор Вирендра Тевари. „ Бързо сменихме пластмасовите с хартиени чаши за еднократна приложимост. “

Тевари предлага връщане към обичайните теракотени чаши за еднократна приложимост, които към момента се употребяват в доста елементи на Индия. Д-р Судха твърди, че удобството на хартиените чаши затруднява намирането на подобаващ сурогат. В актуалните офиси тези артикули вървят ръка за ръка с автомати за продажба на кафе и други дозатори за топли питиета.

„ Определено има фактор за напън от фирмите, които конфигурират и поддържат автомати за кафе или чай, които са повсеместни в офисите “, споделя представител на екологичната благотворителна организация „ Еколайф “. „ Освен че отделят микропластмаси, както е посочено в проучването, хартиените чаши оставят след себе си тънки пластмаси, които замърсяват околната среда. Хартиените чаши за еднократна приложимост не се разлагат на сметището и не могат да бъдат рециклирани. За тях съществува непрестанно и възходящо търсене, което може да бъде задоволено единствено посредством по-нататъшно обезлесяване. "

„ Еколайф “ изследва непластични филми на растителна основа, които могат да покриват хартиени чаши и са биоразградими. За страдание този развой ги прави двойно по-скъпи за направа. Изследователите откриват, че уличните търговци на чай и кафе имат доста дребни маржове на продажби. Това ги тласка да сервират напитките във допустимо най-евтините чаши, постоянно облицовани с восък, което ги прави още по-опасни.

„ Хартиените чаши могат да имат опустошителни последствия за здравето на нищо неподозиращото население “, сподели представител на „ Еколайф “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР