За много българи Кавала е желан град за почивка, за

...
За много българи Кавала е желан град за почивка, за
Коментари Харесай

Кавала - заливът на бягащия конник

За доста българи Кавала е мечтан град за отмора, за еднодневна екскурзия или за сантиментален уикенд. Заливът на бягащия конник е и насочна точка на ферибота за Тасос, Лимнос, Лесбос, Хиос, Самос и Икария. Според легенда името на гръцкия град произлиза от латинското кабалеро (по-точно кабайеро - конник, рицар), тъй като заливът приличал на конник. В гръцкия език няма писмен знак Б и Кабала се трансформирала в Кавала. Всъщност истинското първо име на Кавала е Неаполис, което значи " нов град ". Наричат Кавала още " дребната Ница ". А други я съпоставят с Монако. Най-вече поради невероятните гледки отвисоко, къщите по скатовете и красивото пристанище с безчет яхти и корабчета. Кавала припомня в известна степен на нашия Велико Търново с тази разлика, че е много по-голям град и всички къщи блестят в бяло. Затова и постоянно ще срещнете като синоним за Кавала определението " белия град ". Наричат го и " синия град ". Това е поради осемте плажа в региона, отличени със " Син байрак ", с които локалните доста се гордеят.

Кавала е... дребен град. Местните не са повече от 80 хиляди, а през лятото множеството " се избавят ", с цел да освободят място за безумния туристически поток. " Навалицата " ни сграбчва още по ската, по който се спускаме, с цел да влезем в Кавала. Спирката над града е наложителна. Има няколко нарочени от прииждащите туристи места - самобитни панорамни площадки, вид паркинги, от които като на длан се вижда Кавала. Накацалите къщи по скатовете и пристанището със стотиците не толкоз огромни яхти и корабчета съставляват завладяваща панорама. Само минути по-късно се оказваме на пристанището, преминавайки по стръмни компактно застроени улици, изпълнени с дребни кафенета, таверни, магазинчета и... туристи. Първоначалната изненада от големия брой мотопеди и мотори, както и от завършените профилирани паркинги за тях, бързо намира пояснение. Тесните улици и автомобилният напор основават проблеми с паркирането. Затова локалната власт е намерила рационални решения. Големите паркинги са наоколо до пристанището, в края на града или до някой хипермаркет, всекидневно не в центъра.

Аквадуктът Камарес е визитната картичка на Кавала. Няма метод да го подминете, даже и в случай че сте пристигнали единствено за няколко часа в Кавала, с цел да пиете кафе в остарелия квартал, да обиколите дребните кокетни магазинчета в центъра или да хапнете гаврос (вид риба), гарниран с узо, на променадата. Аквадуктът е издигнат преди повече от четири епохи от Сюлейман Великолепни и с изключение на отбранителна роля се употребява и като тръбопровод, тъй като в нея са скрити тръбите на водопровода, снабдяващ града с вода от близка планинска околност. Неизменно ще съзрете и крепостта на Кавала. Местните я назовават Гарнизона. Това е най-високата точка и нормално след сантименталната обиколка из уличките на остарялата градска част ще стигнете и до цитаделата. Обичайните туристически обиколки ще ви отведат още до къщата на Мохамед Али, който дава началото на династията, управлявала Египет доникъде на предишния век, и е считан за татко на актуалната африканска страна. Преди повече от 200 години той построява тук имарет - място, на което се раздава безвъзмездна храна на небогати хора, поклонници, дервиши и други, и се предлага безвъзмезден заслон за известно време. Тази историческа ориенталска постройка се намира тъкмо над пристанището в Кавала, с извънреден аспект. Понастоящем тя е благосъстоятелност на Египет, само че е реставрирана преди петнайсетина години и отдадена чартърен на частно лице, трансформирало я в първокласен хотел.

Хотелите в Кавала са десетки, както и таверните. Покрай пристанището има няколко, а притежателите им подканят общително туристите да седнат под старите смокини и да зареят взор в морето, наслаждавайки се на вкусно приготвения свеж улов на локалните риболовци. Повечето от сервитьорите приказват и български, а менютата съвсем на всички места са триезични - гръцки, британски и български. Сетивата ви ще бъдат задоволени от сардини, сувлаки, калмари и едни от най-големите миди, които сте виждали.

Ако по-късно не изпиете ледено фрапе или гръцко кафе в остарелия град, значи все едно не сте били в Кавала. Мързеливите кафенета на основната калдъръмена улица в остарялата част нормално са цялостни, не им отстъпват по прелест и по-модерните кафетерии. Кафето в Кавала по традиция се пие черно. Като дявола. На избрани места пиенето на кафе е напряко вяра. Сервират го с дребна чаша газирана вода, а от време на време и с присъщите курабии.

Черно кафе, бели къщи, синьо море. Дори и през зимата Кавала е очарователна, описват локалните. И отпиват от енергизиращата напитка, седнали под маслиновите и мандариновите дръвчета, които основават чувство за уют и феерична хубост.

Тук купонът, изключително през лятото, е на макс, само че... не бързайте рано-рано с него. По традиция на първо време започнете със солидна вечеря, а след 22 часа може и по-весело. След среднощ забавата е обезпечена.

И, както е всекидневно за Гърция, всичко се случва без изключително напрежение, някак безгрижно и от единствено себе си. И тук е легенда, че гърците са мързеливи - не, задоволително работни са, с цел да им се подреждат нещата по този начин, както им се желае. Сервитьорите да вземем за пример търчат като финикийци, в магазинчетата продавачките са усмихнати и общителни, а риболовците по пристанището - постоянно подготвени да предложат услугите си.

Цялото това приятно чувство е впечатляващо за всяка възраст. Изобилието от дребни елементи - красиви балкони, надвиснали над улиците здания, жасминови шубраци, цветя, багри, може да се снима до пристъп. Целогодишно, по няколко пъти даже.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР