За мен правилно е само връщането на децата в училищата,

...
За мен правилно е само връщането на децата в училищата,
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Рано е за разхлабване на мерките


За мен вярно е единствено връщането на децата в учебните заведения, за другите ограничения бих се въздържал. Това разяснява пред Българска национална телевизия имунологът акад.Богдан Петрунов във връзка следващото разхлабване на ограниченията против коронавирус. Той, също така, е на разлино мнение по отношение на прогнозите за групов имунитет. Вчера министър председателят Бойко Борисов се изхвърли, че още през май ще сме досгинали групов имунитет, макар че имунизацията у нас върви с доста мудни темпове и сега са имунизирани едвам 8 % от популацията. Според Петрунов най-рано в края на годината ще можем да приказваме за групов имунитет.

Ученият приказва и за имунизациите и другите настройки в обществото. По думите му доста хора са комплицирани, тъй като информацията, която доближава до тях, е спорна. Около 8-10% от хората не реагират вярно на имунизацията - не построяват антитела. Други 3% от популацията мъчно може да се разболеят поради избрана реакция на организма, сподели още той.Според него няма смисъл хората да си вършат тест за антитела, с цел да решат дали да се имунизират. Нито пък да се изследват на втората седмица след имунизацията. Нека хората не си дефинират сами антителата, а и да не се успокояват от огромния им брой, тъй като част от тях са неефективни, обясни акад.Петрунов.

Хората с тежки алергични реакции е по-добре да се въздържат от ваксина, само че пък пациентите с автоимунни болести е добре да се имунизират, сподели още имунологът. Той бе безапелационен, че би трябвало да се слагат две дози от една и съща ваксина.

Прогнозата му е, че всяка година ще би трябвало да се преимунизираме против ковид и вариантите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР