За мен истинският, големият политически въпрос не е в това

...
За мен истинският, големият политически въпрос не е в това
Коментари Харесай

Мартин Димитров пред Фрог: Изборът на Гешев от квотата на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотите във ВСС, е големият въпрос

За мен същинският, огромният политически въпрос не е в това кой за кого е дал своя вот на балотажите, а в това че цялата политическа квота на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Патриотите във Висш съдебен съвет поддържа избора на Иван Гешев. За да понижим купения избор, би трябвало да увеличим интензивността на изборите. Това ще стане с въвеждане на машинно и компютърно гласоподаване.
Това споделя за Фрог Мартин Димитров от Демократична България.

- Г-н Димитров, по какъв начин ще коментирате купения и следен избор на миналите локални избори?

- Ситуацията е извънредно притеснителна, тъй като се видя, че в разнообразни градове, да вземем за пример в Плевен, имаме информация за всеобщо гласоподаване на ромите в една посока, за което прокуратурата и другите органи трябваше да си свършат работата. Трябваше да има някакъв надзор, само че видяхме, че подобен надзор отсъства. И аз съм доста обезпокоен. Като че ли чак такива избори до момента не е имало. Много хора ми се обадиха в Плевен, какво се случва. Резултатът в някои секции там е 100 към едно на балотажа. Това е тревожно. И в София имаше такива неща. Още по-обезпокоително беше пасивността на контролните органи като наблюдаващи.

- А някои анализатори споделиха, че следеният избор бил даже по-голяма заплаха от пазаруването на гласове?

- Със сигурност ги има и двата феномена. И двата феномена се свързват най-много с този, който е на власт. Този, който е на власт има най-вече принадлежности в двете направления. Лошото в цялата работа е, когато контролните органи стоят и следят пасивно тази картина и се вършат, че нищо не са разбрали и не са забелязали.

- Доста упреци претърпя Демократична България за това, че на балотажите в София и други градове симпатизанти на Демократична България са дали своят вот дружно с Българска социалистическа партия срещу ГЕРБ. Как ще го коментирате?

- За районни кметове изборът беше протестен. В по-голямата си част това са гласове на демократи, а може да има и леви гласове. Не виждам нищо изключително в една такава обстановка.

За мен същинският, огромният политически въпрос не е в това кой за кого е дал своя вот на балотажите, а в това че цялата политическа квота на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Патриотите във Висш съдебен съвет поддържа избора на Иван Гешев. Гласуваха в една посока. И да не ми се вършат на ръководещи и съпротива. Да не ми се вършат, че имат разлики, тъй като по значимите неща гласоподават дружно. За пред хората играят една игра, а под юргана са всички дружно.

Така че да не ми приказват, кой с кого се бил схванал. Това е огромният политически въпрос, който се подминава и се вършат, че никой нищо не е схванал. А това за районните кметове е доста дребен въпрос на фона на въпроса за Гешев.

- Сигурно сте разбрали, че Дани Каназирева, трета на изборите в Пловдив, е препоръчана от Министерския съвет за регионален шеф?

- Не съм осведомен в елементи.Знам едно - Дани Каназирева имаше положителни резултати. Възприели са от ГЕРБ тактичност да притеглят всички такива и да им оферират избрани позиции. От тяхна позиция това е рационална тактичност.

- Докъде стигна вашата битка за машинно и отдалечено електронно гласоподаване?

- Не сме се отказали. Знае се, че на тези избори над 15% са невалидните бюлетини за общински съветници в страната. Това за мен е индикация, че обстановката е прогнила тотално.

На второ място - сегашният избирателен кодекс планува машинно гласоподаване още на идващите парламентарни избори. Затова с сътрудника Петър Славов пуснахме питане до ЦИК за подготовката му, че такива избори са вероятни още при започване на 2020 година Ясно е, че в случай че няма напън върху ЦИК, те няма да се провеждат.

Поискали сме от тях обезпечаване на машини. Най,мният вид за обезпечаване на машини е посредством междуправителствено съглашение с друга страна членка на Европейски Съюз, която има такива машини. и ги употребява или има повече. Това е и най-евтиният вид.

Видяхме също по този начин, че хартиеното гласоподаване е много скъпо.

Освен машинното гласоподаване ние не сме изоставили и Дистанционното електронно гласоподаване. Също го има в изборния кодекс, само че не се споделя, по кое време се ползва на процедура. Трябва да бъде направена пътна карта до март 2020 година Това ще помогне на над 1 млн. българи в чужбина да гласоподават.

Хората се убедиха, че сме прави. Трябва да знаем, че осъдихме ЦИК за машинното гласоподаване. И ще го гоним до дъно.

Ясно е, че има следен и платен избор. За да ги понижим, би трябвало да увеличим интензивността на изборите. Не да гласоподават 25-30%, а 60-70-80 %. Това може да го достигнем с отдалеченото компютърно гласоподаване. За две-три минути можем да гласуваме. И тогава ще скочи интензивността. И купеният избор няма да взема решение ориста на изборите. Само по-високата интензивност ще понижи смисъла на това отрицателно събитие.

Разговаря: Красен Бучков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР