За мен беше огромно недоумението, че след като съм ваксиниран

...
За мен беше огромно недоумението, че след като съм ваксиниран
Коментари Харесай

Найо Тицин: Защо вече не се зачитат сертификатите за ваксини

" За мен беше голямо недоумението, че откакто съм имунизиран и с двете дози и имах документи за това, както и носех документ за съществуването на антитела, на летището -  на връщане от Италия у нас, ми желаеха резултат от PCR тест “. Това показа пред БНР журналистът Найо Тицин, който след завръщането си от командировка открил, че документите за имунизациите не правят работа.

" Получава се един абсурд – сякаш властите  от една страна те подтикват да се ваксинираш и да имаш документ за това, а от друга тези документи не облекчават твоето напредване  и живота ти ".

Журналистът разясни, че след  като е имунизиран с двете дози е бил помолен да влезе под карантини за 14 дни . Той е бил една седмица в Италия. На летището в София показал всички документи за имунизация и резултат от лабораторен тест за антитела, осъществен на 29 март, само че чиновниците му споделили, че би трябвало да влезе в карантина, защото  съответните документи още не се зачитат от РЗИ . Такъв е и последващият отговор от РЗИ – че според заповедта на министъра на опазването на здравето освобождението от карантина при влизането в България  става единствено с негативен PCR тест .

 ЕПА/БГНЕС

" Аз си го направих, несъмнено, надлежно против 100 лева За мен  генералният въпрос е хората, които към този момент са ваксинирани, които са над 115 хиляди у нас, да бъдат облекчени в напредването си , другояче какъв е смисълът. Тези хора са посочили, че имат гражданска съвест и отговорност. PCR тестът също не е до дъно меродавен, тъй като хора с негативен тест може също да разнасят болестта, това се потвърди във времето.  Ако в този момент ги карантинираме ваксинираните, които идват от чужбина, то по какъв начин ще стимулираш хората да се имунизират , при изискване че този развой в България не върви. А аз имам поради и хора, които също така съблюдават и всички нужни противоепидемични ограничения, за тях би трябвало да има към този момент облекчения ".

" Ако пътувате от България за Испания, не можете да се качите на самолета, без да имате негативен PCR - тест . Но в случай че пътувате от Испания за България нямате потребност от този тест, тъй като за българските управляващи той не е наложителен, може да влезете в страната, само че при изискване, че останете под карантина или в границите на 24 часа да си направите  PCR – тест, и в случай че е негативен, карантината ви отпада. Това е безконтролно, тъй като по този начин може в самолета от Испания до България да се вози инфектиран човек, който да прелети през Европа и чак като кацне да се тества. Това не допустимо да се случи в Испания.

А документът, за който упорства Найо Тицин, би трябвало да уточним, че той не е към момента не е годен за пътешестване в Европа. На този стадий Европейската комисия отхвърля да го вкара като средство за пътешестване, поради дефицита на ваксини. Затова се разисква да има различен документ за пътешестване на европейско равнище , който през юни ще бъде въведен за първи път в Испания пилотно, той ще важи единствено за летния сезон. Той ще включва данни от имунизация, антитела или отрицателен PCR - тест ", разясни още кореспондентът ни Маргарита Ралчева.

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР