За малката Молдова, бедна и без излаз на море държава,

...
За малката Молдова, бедна и без излаз на море държава,
Коментари Харесай

Бомбени заплахи изправят на нокти съседната на Украйна Молдова

За дребната Молдова , бедна и без изход на море страна, която граничи с разкъсваната от война Украйна, само че не е член на Европейския съюз или НАТО, това беше следващата седмица, белязана от бомбени закани.

В един заоблачен ден тази седмица пред интернационалното летище на молдовската столица Кишинев стотици хора се подредиха на опашка, до момента в който кучетата, търсещи бомби, ревизираха покрайнината. Това към този момент е нормална сцена в най-бедната европейска страна, която съгласно наблюдаващи се бори с опити за дестабилизиране на някогашната руска република на фона на войната на Русия в Украйна.

От началото на юли до момента Молдова е получила близо 60 бомбени закани , като тази седмица са регистрирани повече от 15 на разнообразни места - от кметството в столицата до летището, Върховния съд, търговски центрове и лечебни заведения.

Въпреки че към момента не са повдигнати обвинявания за бомбените закани, множеството от които бяха изпратени по е-поща и всички се оказаха подправени, чиновници настояват, че са наблюдавали компютърни адреси до Русия, Украйна и Беларус .

" Това е част от дезинформационната война против Молдова, която продължава ", споделя Валериу Паса, анализатор в кишиневския мозъчен концерн Watchdog.md. „ Това може да е част от напъните на Русия да дестабилизира Молдова, защото тя (Русия) употребява доста разнообразни способи за това. “

Откакто Русия стартира нашествието си в Украйна на 24 февруари, Молдова, която има население от 2,6 млн. души, е изправена пред доста рецесии. Тя е приела повече украински бежанци на глава от популацията от която и да е друга страна; напрежението в подкрепяния от Русия разколнически район на страната се е увеличило; оправя се с остра енергийна рецесия и сходно на огромна част от Европа се бори с внезапно покачващата се инфлация.

Честите бомбени закани единствено усилват натиска върху така и така напрегнати до прекаленост управляващи.

" Това блокира огромна част от ресурсите на полицията, следователите, техническите служби, бих споделил, че това е тип тормоз, ориентиран против молдовските държавни системи и публични услуги ", сподели Паса.

Максим Мотинга , прокурор от молдовската Служба за битка с проведената престъпност, съобщи пред Асошиейтед прес, че откогато са почнали бомбените закани, " на процедура всеки ден образуваме наказателни каузи ".

" В момента всички наказателни следствия са в ход ", сподели той и добави, че са отправени претенции за публична помощ от Русия и Украйна, в случай че бъдат открити " следи, водещи до съответните страни ".

" Надявам се, че ще получим отговори от тези страни ", сподели той.

43-годишният молдовски предприемач Вечеслав Белбаш, който в понеделник се е прибирал в Кишинев от Турция, се уплашил от бомбената опасност, до момента в който самолетът му кръжал 30 минути над столичното летище. След това самолетът направил противоположен завой и се върнал в Турция.

" Молихме се доста и най-после се приземихме ", споделя той. " За мен това беше толкоз огромен потрес, че споделих на брачната половинка ми, че това е последният ми полет ".

Напрежението в Молдова набъбна през април, откакто в подкрепяния от Русия сепаратистки район Приднестровие, където Русия е разположила към 1500 бойци в така наречен зона на замразен спор, в действителност проехтяха няколко детонации. Това породи опасения, че неутралната във военно отношение Молдова, която не е член на НАТО, може да бъде въвлечена в съветската война. Поне един съветски чиновник намерено се изрече за завладяване на задоволително територия в Южна Украйна, с цел да се свържат следените от Русия региони с Приднестровието.

Наблюдателите акцентират, че гърмежите станаха в миг, когато Молдова, която в предишното е имала тесни връзки с Москва, демонстрира все по-силна западна ориентировка, откакто подадe молба за присъединение към Европейски Съюз. Направи го малко откакто Русия нахлу в Украйна и получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз в края на юни, малко преди да стартират бомбените закани.

Откакто Молдова получи самостоятелност през 1991 година, тя е измъчвана от проведена престъпност и корупция измежду служителите . След изборите през 2019 година локален олигарх се опита да завземе властта, което провокира всеобщи митинги и той избяга от страната. През 2014 година няколко политици и олигарси бяха хипотетично свързани с лъжлива скица, при която от локални банки изчезнаха 1 милиарда $. Все още никой не е наказан по този случай.

Миналия месец Галина Георгеш се е прибирала от Молдова в Англия, откакто е била на фамилно събиране, когато бомбена опасност е отменила полета ѝ. Тя споделя, че е ядосана, че още никой не е арестуван. " Много е неприятно това, което се случва. За страдание, страдат елементарните хора ", споделя 35-годишната Георгеш.

На фона на като че ли безкрайната серия от подривните и скъпо струващи закани министерството на вътрешните работи на Молдова съобщи, че желае да усили наказванията за наказаните за подправени сигнали за бомба с увеличение на санкциите и удължение на присъдите за отнемане от независимост.

От юли насам летището в Кишинев беше цел за десетки бомбени закани и в отговор на това беше засилена сигурността. Раду Заноага, шеф на граничната полиция на летището, сподели, че е основано профилирано звено , с цел да се спести на чиновниците по сигурността пътуването от центъра на града при всяка бомбена опасност.

" В момента се оправяме със обстановката в съдействие с други (държавни) органи и институции, които работят на територията на летището ", споделя той. " И преди е имало сигнали за бомби, само че не толкоз доста и не толкоз постоянно, колкото в този момент. “
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР