За лекарства и медицинска козметика пациентите плащат по 2043 лв.

...
За лекарства и медицинска козметика пациентите плащат по 2043 лв.
Коментари Харесай

Атопичният дерматит мъчи със сърбежи и безсъние

За медикаменти и здравна козметика пациентите заплащат по 2043 лева годишно

Не е кожна болест

В България с атопичен дерматит (АД) живеят към 600 000 души, от които 200 000 възрастни. Същевременно страната ни е единствената в Европейски Съюз, в която болестта не е измежду тези, чието домашно лекуване се реимбурсира от здравните фондове.

“Атопичният дерматит е най-честото кожно заболяване в света - визира сред 2 и 5% от възрастното население. В последните години заболеваемостта нараства 2-3 пъти”, сподели проф. Снежина Василева, шеф направление по автоимунни кожни болести в Клиниката по дерматология в УМБАЛ “Александровска” и член на УС на Българското дерматологично сдружение (БДД), във връзка осведомителната акция “Свободни в своята кожа”, проведена от БДД в партньоство с Българската асоциация за протекция на пациентите и Федерация “Български пациентски форум”.

“Когато започвах кариерата си на кожен лекар, единствено 8% от децата бяха с тази диагноза, в този момент към този момент са 30% в развитите страни”, добави доцент доктор Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически заболявания на УМБАЛ “Александровска” и член на УС на БДД.

Атопичният дерматит е хронично възпалително заболяване, чиято демонстрация нормално е под формата на обрив по кожата, съпроводен със мощен и непрекъснат сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и сълзене. Заболяването може да има опустошително влияние върху качеството на живот на страдащите от него - сърбежът е един от най-обременяващите признаци, който провокира постоянно или непрекъснато бодърствуване. Характерни за пациентите с АД са също тревога, меланхолия, намалено самочувствие, обществена изолираност, затруднена централизация, понижена продуктивност.

85% от страдащите се оплакват от сърбеж, при 61% той се разказва като тежък и нетърпим, а за 42% продължава над 18 часа дневно. При част от тях се развиват и съпътстващи болести на дихателната, сърдечно-съдовата, костната система и други “Затова гледаме на АД като на редовно заболяване, не трябва да се приема като просто един сърбеж”, изясни проф. Василева.

“През 2021 година имаме ново оръжие против междинна и тежка форма на АД - биологични медикаменти, някои към този момент са разполагаем в Европа. Българските пациенти обаче нямат достъп до новаторските лечения, защото болестта не е в листата на НЗОК на болесттите, за чието домашно лекуване тя заплаща изцяло или частично”, сподели доцент Казанджиева.

У нас пациентът с АД заплаща всичко - единствено за медикаменти и здравна козметика това му коства 2043 лева годишно.

“Не става дума за всичките стотици хиляди заболели. Малък % са с тежка форма на болестта и би трябвало да бъдат подкрепени, тъй като към този момент има лечения за тяхното положение, само че те няма да имат достъп до тях без реимбурсация от страна на НЗОК. По-добре е тези случаи да бъдат следени в точния момент, вместо да се утежняват, да страдат и да се натоварва стопанската система. Икономическата тежест в резултат на болестта се пресмята на към 1,6 млн. лева за цялото население годишно. Това е равно на 1,39% от Брутният вътрешен продукт за 2019 г.”, изясни Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР