За Кремъл Турски поток се превърна в стратегически провал. Другояче

...
За Кремъл Турски поток се превърна в стратегически провал. Другояче
Коментари Харесай

Защо Турски поток е успех за България и провал за Русия


За Кремъл " Турски поток " се трансформира в стратегически неуспех. Другояче наподобяват нещата за Турция и България - те могат да бъдат доста удовлетворени. Нашият съветски сътрудник Андрей Гурков изяснява аргументите.

Борисов с Ердоган, Путин и Вучич в Истанбул, където се организира церемонията по откриването на " Турски поток "

Владимир Путин и Реджеп Ердоган означиха формалния старт на газопровода „ Турски поток " с пищност, която е нормална за по-източните страни. Двамата водачи, които изключително обичат да се любуват на победи и сполучливи финали, си устроиха охолно празненство с гръмки речи, отдадени на формалното привършване на плана.

А приключването в действителност е единствено официално, тъй като за съветската страна газопроводът въобще не е приключен - нищо, че у феновете на огромните съветски телевизионни канали може би е зародило противоположното усещане. Фактът е, че от двете тръби на „ Турски поток " към този момент единствено една извършва напълно предназначението си - тази, която доставя турските консуматори.

Втората тръба, която би трябвало да транспортира газ към главния пазар на Газпром - страните от Европейски Съюз, до момента не предлага съпоставимо по мощ продължение на територията на Евросъюза и още най-малко година и половина ще работи с доста снижен потенциал.

Триумф за Ердоган

Неслучайно Ердоган толкоз доста се наслаждаваше на церемонията и беше много по-словоохотлив от московския си посетител. Това си беше празник на турския президент. Той получи всичко, което искаше - нова-новеничка тръба за директно доставяне с съветски газ на развитата, европейска част от Турция - без междинни страни, без директни коридори и директни опасности, че на всичкото от горната страна и с огромна отстъпка.

Така че в Истанбул на Путин му се наложи да се усмихва много насилено, откакто геополитическата газова игра се разви толкоз неудовлетворително за него. Сега всеки се пита: Защо Газпром беше заставен по предписание на президента да хвърли големи пари за построяването на „ Турски поток "? Главната задача беше от януари 2020 година напълно да спре преносът на газ през Украйна, а съветските енергийни доставки към Европейски Съюз да потеглят по две нови автомагистрали, заобикалящи непокорния комшия. Тъкмо с тази цел „ Северен поток " и „ Турски поток " се изграждаха редом, с цел да влязат в употреба до края на 2019 година, когато изтече десетгодишният руско-украински газов контракт. Но „ Северен поток " по разнообразни аргументи изостана от графика, а след това беше и спрян от американските наказания. А от двете тръби под Черно море в цялостен размер и в период проработи единствено едната.

Путин и Ердоган в Истанбул

При това работата не е там, че някакви тръби не са били положени в период - рано или късно и това ще стане. За Кремъл стратегическият неуспех се състои в това, че по този начин и не съумя да лиши Украйна от газовия пренос и се наложи да подписва с Киев нов дълготраен контракт. Този контракт подсигурява на Украйна още пет години много натоварен газов пренос и положително заплащане за услугата, плюс еднократно заплащане от 3 милиарда $ по остарели сметки.

Вярно, за Газпром от комерсиална позиция този вид въобще не е неприятен: концернът получи опция и юридически гаранции за продължение на употребата на своя най-съществен и изпитан през десетилетията експортен канал. И въпреки всичко, след сключването на новия руско-украински контракт за пренос още веднъж и още по-остро поражда въпросът: Тогава за какво въобще беше изграждан скъпо струващият „ Турски поток "? Особено пък в настоящия му окастрен тип.

Нека да напомним: на 1 декември 2014 година, след среща с Ердоган в Анкара, ненадейно за всички Путин разгласи, че няма да се построява газопроводът „ Южен поток " през България. И изясни, че четирите тръби на този газопровод се пренасочват към Турция. Малко по-късно обаче турският президент наруши постигнатата сделка и изиска да бъдат съкратени две от тръбите на новия газопровод, който към този момент носеше името „ Турски поток ".

В последна сметка Ердоган получи „ своята тръба ", а на Газпром вместо три тръби за експорт към Европейски Съюз му остана единствено една. Така мощностите за милиарди рубли, построени на територията на Русия за да зареждат „ Южен поток ", се оказаха отчасти ненужни. А това надали може да се назова огромен стратегически триумф за Путин.

Отмениха " Южен поток " , само че основният пренос отново ще минава през България

Изцяло се провали и желанието на Путин да накаже опърничавата България, като принуди Европейски Съюз да прокара втората тръба за „ Турски поток " през Гърция към Италия. Тази концепция, пръкнала се в Москва, през цялото време си беше чиста случка. Още в края на 2014 прогнозирахме, че България в последна сметка ще получи своите директни милиони.

Както се и случи: главният газопровод, по който съветското синьо гориво ще потече към Сърбия, Унгария и Словакия, сега се строи в България. Газът за Гърция и Северна Македония също ще идва от България. Така че Газпром в действителност поправя грешката, която Путин позволи с „ Южен поток ".
Редакцията предлага
Концернът продължи до 2030 година контракта с българската страна за газов пренос. За осъществяването на този контракт (а явно и за поддържането на втората тръба в работен режим) в този момент Газпром прибягва към една прекомерно самобитна процедура. За нея при започване на януари оповестиха редица съветски медии, включително и „ Интерфакс ": газът от „ Турски поток " се насочва към България, а след това към половината от целия размер се връща в Турция през различен приемателно-предавателен пункт.

Трудно е да си представим, че един толкоз ексцентричен метод за превозване на горивото би могъл да бъде търговски преференциален за Газпром. А съгласно същото известие на „ Интерфакс ", българският газов дистрибутор Булгаргаз през тази година разчита на десетки милиони евро облага от новите сделки. Българското министерство на енергетиката осведоми, че цените на газа за българските консуматори могат да се снижат с 5% още през първото тримесечие на тази година.

Това толкоз тясно руско-българско съдействие опровергава порочно загнездилия се мит в съветските медии, че преди време „ Южен поток " се е провалил точно заради съпротивата на България под натиска на Европейски Съюз и Съединени американски щати. Че по какъв начин ли в този момент съумяха въпреки всичко да се договорят, в случай че позициите на Брюксел и Вашингтон през днешния ден са даже още по-рестриктивни? Ако преди 5-6 години Москва беше поискала действително да се контракти със София, без да се пробва да заобиколи европейските правила (на които в този момент е съгласна да се подчинява), може би тогава нямаше да се наложи да се взима обходният директен маршрут през Турция.

Рано или късно на руснаците ще им се наложи да обсъдят смисъла и безсмислието на „ Турски поток ". Особено в случай че геополитическите проекти на Кремъл се сблъскат в Сирия, Либия или другаде с възходящите имперски упоритости на новата директна страна за съветския газ - Турция.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР