За класиката или добро или празна чиния ! Нашите вече

...
За класиката или добро или празна чиния ! Нашите вече
Коментари Харесай

Класически Киевски котлети

За класиката или положително или празна паница! Нашите към този момент са облизани!

Необходими Продукти

● пилешко месо - към 400 г филе
● масло - 50 г краве
● копър
● сол
● черен пипер
● галета
● брашно
● яйца - 1 бр.
● прясно мляко - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Внимание! Осигурете си асистент готвач, който в това време да се погрижи за изработката на гарнитурата, с цел да не чакат готовите котлети занапред да им я вършиме и през това време да изстиват.

И по този начин. Маслото се оставя на стайна температура да омекне. Копърът се нарязва и леко се посолява, прибавя се към маслото и всичко това се оформя на малко саламче с диаметър към 1.5-2 см. Увива се в домакинско фолио и се поставя в хладилната камера да замръзне (около 10 мин.).

През това време приготвяме филето. Най-добре е да го отделим от самото пиле, а не да сме го купили в тарелка, тъй като по този начин ще имаме към него това кокалче, на което баш-майстор готвачите нанизват една декорация, която наподобява на хартиена играчка за коледна елха. Но това са детайлности от прекомерно висока класа.

Как става обаче запазването на кокалчето? Отделяме филето от пилето дружно с крилцето. Махаме кожата. На крилцето отрязваме онази половинка, която е към края му. Другата половинка деликатно почистваме от месцето. Сега към този момент имаме филенце с кокалче. Това филенце има две елементи – по-голяма и по-малка. Малката отрязваме и заделяме за след това. Голямата е леко удебелена към кокалчето. Затова вършим леки надрези (без да срязваме) от периферията на удебеленото напряко към кокалчето.

Сега при начукването филето ще стане с равномерна дебелина. Покриваме филето с домакинско фолио и с дървено чукче го начукваме най-много в удебелената част. Махаме фолиото и деликатно с доста изострен нож отстраняваме жилките, с цел да не деформират кулинарното произведение по време на пърженето. Начукваме на фино и дребното заделено късче от филето.

Посоляваме двете късчета, наръсваме ги леко с черен пипер и слагаме в средата на огромното филе половинката от това маслено саламче, дето сме скрили в камерата, а след това върху него слагаме дребното филенце да го покрие отвред. Внимателно загръщаме на плътно руло всичко това, тъй че при пърженето кокалчето да стърчи на открито и леко нагоре, а маслото да не изтече.

В три подобаващи съдинки слагаме галетата, брашното и разрушеното с млякото яйце. Сгорещяваме в бездънен тиган олиото, което би трябвало да е повечко, тъй като котлетите се пържат на маслена баня, т.е. съвсем като във фритюрник.

Овалваме котлетите първо в брашно, отупваме го, овалваме в яйце, в галета, отново в яйце и отново в галета. Изпържваме до златисто-кафяво и леко напръскваме с лимон.

Сервираме котлетите горещи с гарнитура от задушен грах, задушени (по-скоро варени) моркови и картофено пюре. Голяма глезотия!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР