За капанът на технологиите и опасността да следвате сърцето си

...
За капанът на технологиите и опасността да следвате сърцето си
Коментари Харесай

Оставете илюзиите си. Те са много тежки ~ Един урок за 21 век от Ювал Ноа ХАРАРИ

За клопката на технологиите и заплахата да следвате сърцето си – един урок към 15-годишните от известния израелски професор и създател на международните бестселъри „ Sapiens. Кратка история на човечеството ” и „ 21 урока за 21-ви век ”, Ювал Ноа Харари.

21 урока за 21-ви век

…Най-добрият съвет, който мога да дам на някой петнайсетгодишен, забил се в някакво старомодно учебно заведение в Мексико, Индия и Алабама е: не разчитай на възрастните прекомерно доста. Повечето от тях ти мислят положителното, само че те просто не схващат света. В предишното е било релативно несъмнено да се слушат възрастните, тъй като са познавали света сносно и той се е променял постепенно. Но XXI в. ще бъде друг. Поради възходящия темп на смяната вие в никакъв случай няма да бъ­дете сигурни дали това, което ви споделят възрастните, е безконечна мъдрост, или стар фатализъм.

Е, на какво друго можете да разчитате? Може би на технологията? Това е даже още по-рискован хазарт. Тя може да ви помогне доста, само че в случай че получи прекаде­на власт над живота ви, вие може да се превърнете в пленник на дневния ѝ ред. Преди хилядолетия индивидите разкрили земеделието, само че тази технология донесла благосъстояния на един напълно дребен хайлайф, поробвайки по-голямата част от човешкия жанр. Повечето хора трябвало да работят от изгрев до залез – да плевят, да носят кофи с вода и да събират царевицата под палещите лъчи на слънцето. Това би мог­ло да се случи и на вас. Технологията не е неприятна. Ако знаете какво желаете в живота, тя може да ви помогне да го получите. Но в случай че не знаете, за технологията ще бъде напълно елементарно да дефинира задачите ви вместо вас и да стартира да управлява живота ви. Особено когато стартира да усъвършенства способността да схваща хората, може да си дадете сметка, че все повече ѝ служите, вместо тя да ви служи. Виждали ли сте тези зомбита, които скитат из улиците, залепили лица в смарт телефоните си? Мислите ли, че те управляват технологията, или технологията ги управлява?

Трябва ли тогава да разчитате на себе си? Това звучи ужасно в „ Улица „ Се­зам “ или в някой остарял филм на „ Дисни “, само че в същинския живот не е по този начин. Дори в „ Дисни “ стартират да го схващат. Точно като Райли Андерсън, множеството хора едвам се познават и когато се пробват да „ слушат себе си “, те стават лесна плячка на външ­ни операции. Гласът, който чуваме в главите си, не заслужава доверие, тъй като постоянно отразява държавната агитация, идеологическото промиване на мозъци и рекламите.

С усъвършенстването на биотехнологиите и машинното образование все по-лесно ще се влияе върху най-съкровените страсти и стремежи на хората и все по-опасно ще бъде да следвате сърцето си. Когато „ Кока-Кола “, „ Амазон “, „ Бейдоу “ или държавното управление знаят по какъв начин да подръпнат конците на сърцето ви и да натиснат копчетата на мозъка ви, ще бъдете ли към момента в положение да прецените разликата сред вас самия и техните специалисти по маркетинг?

За да имате триумф в такава сложна задача, ще би трябвало да положите огромни старания, с цел да опознаете по-добре оперативната си система – да разберете какво представ­лявате и какво желаете от живота. Това, несъмнено, е най-старият съвет в книгата: опознай себе си. Хиляди години философите и пророците са призовавали хора­та да опознаят себе си. Този съвет в никакъв случай не е бил по-наложителен, в сравнение с в XXI в., тъй като, за разлика от времето на Лаодзъ и Сократ, в този момент имате сериозна конкуренция. „ Кока-Кола “, „ Амазон “ „ Бейдоу “ и правителството – всички те се състезават да ви хакнат. Не смарт телефона ви, не компютъра ви и банковата ви сметка; те се конкурират да хакнат вас и вашата органична операционна система. Навярно сте чували, че живеем в епоха на хакване на компютри, само че това не е даже половината истина. Всъщност ние живеем в епоха на хакване на хора.

Алгоритмите ви следят тъкмо в този миг. Те следят по кое време излизате, какво купувате, с кого се виждате. Скоро ще наблюдават всички ваши крачки, дишане­то ви, всички удари на сърцето ви. Те разчитат на огромните данни и машинното образование, с цел да ви опознават все по-добре и по-добре. И когато тези логаритми ви опознаят по-добре, в сравнение с сами се познавате, те могат да ви управляват и манипулират и вие няма да можете да се противопоставите кой знае какъв брой. Вие ще живеете в матрицата или в „ Шоуто на Труман “. Накрая става дума просто за емпиричен въпрос: в случай че логаритмите в действителност схващат какво се случва вътре във вас по-добре от вас, властта ще премине в тях.

Разбира се, за вас може да е същинско благополучие да прехвърлите цялата власт на логаритмите и да им се доверите да вземат решения вместо вас и за останалата част от света. Ако е по този начин, просто се настанете комфортно и се наслаждавайте на пъ­туването. Няма потребност да вършиме нищо. Алгоритмите ще се погрижат за всичко. Ако обаче желаете да запазите прочут надзор върху персоналното си съществувание и бъдещето на живота, би трябвало да тичате по-бързо от логаритмите, по-бързо от „ Амазон “, по-бързо от държавното управление и да опознаете себе си по-добре, в сравнение с те ви познават. За да бягате бързо, не вземайте доста багаж със себе си. Оставете илюзиите си. Те са доста тежки.

От: „ 21 урока за 21-ви век ”, Ювал Ноа Харари. ИК Изток-Запад
Снимка: wikimedia.org


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР