За какво разказват децата с най-голямо удоволствие? За преживяванията си

...
За какво разказват децата с най-голямо удоволствие? За преживяванията си
Коментари Харесай

Общуването: 7 работещи идеи за добри обноски

За какво описват децата с най-голямо наслаждение? За прекарванията си – по време на почивка, за миговете, прекарани с другари. А това наложително допуска другарство сред тях. Виждали сме по какъв начин децата желаят да играят и да се забавляват и сякаш умеят да основават другарства, а понякога току се скарат между тях. И даже се стига до обиди и сълзи в очите.

Умението за другарство е не просто изкуство, което родителите би трябвало да овладеем и да го предадем на децата си. То е част от положителните маниери и да, то е значима част от комплекса умения, който всяка бъдеща сполучлива персона би трябвало да има. Затова ето няколко практични съвета как като родители да формираме умения за по-добро другарство. Дава ги  Невена Басарова-Дичева , Първа Детска Академия за Добри Обноски.

1. Първо да мислим, след това да приказваме.

Можем да съпоставим общуването с рисунка – какво има на нея, какво въодушевление носи, какво демонстрира на този, който я гледа... Когато детето прегледа цялата „ картина ”, то хем ще насочи по-добре своето обръщение, хем то ще бъде ясно и привличащо вниманието. Сравнете  „ Не съм счупил вазата преднамерено. Съжалявам, стана инцидентно. ”  с  „ Ама не съм отговорен, не знам по какъв начин стана, но Иван ме бутна, не, беше Лили... ”

2. Обръщаме се по име.

Снимка: Дияна Георгиева

Важно е да научим детето да се обръща към съответен човек по име или по фамилия, според от официалността на обстановката. Според психолози, по този метод се провокира по-голямо внимание към говорещия и повече централизация по тематиката. А и демонстрира почитание.

3. Търсим зрителен контакт.

Снимка: Дияна Георгиева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР