За живота, погълнат от анорексията, за болестите на духа, за

...
За живота, погълнат от анорексията, за болестите на духа, за
Коментари Харесай

„Другата в огледалото“ ♥ Пиеса в памет на художничката Василия СТОИЛОВА

За живота, обхванат от анорексията, за заболяванията на духа, за живота с маска… Онлайн спектакълът „ Другата в огледалото “ е режисьорски дебют на Елена Петрова и може да бъде гледан на 15 април от 19.00 ч. в платформата.

(Василия на 20 години с майка си Явора)

„ Другата в огледалото “ е пиеса, родена в майчиното сърце на Явора Стоилова, щерка на художника Васил Стоилов и потомка на поета Яворов. На 15 април 2012 година, нейната щерка Василия избра да напусне света на „ дъвчещите хора “, губейки тежката борба с анорексията. Платната, които Василия сътвори през своя 28-годишен земен живот рисуват мрачното съвършенство на „ другата в огледалото “ и обречената борба в дълбоката сянка на заболяването.

„ Пиесата „ Другата в огледалото ” се роди в нашето Коронавирус време, което затвори лицата ни зад маски, а нас сред стените на домовете ни. Този изолиран живот провокира същински взрив в региона на заболяванията на духа. Пиесата желае да подсети за тихата пандемия на анорексията измежду оглушителния звук към ковид ”, споделя Явора Стоилова.

Въпреки че е въодушевена от дневниците и картините на Василия Стоилова, свързани с анорексията, която прекърши младия й живот, пиесата „ Другата в огледалото “ не се лимитира в претърпяното от нея. Главната героиня в тази пиеса към този момент не е единствено Василия, а всяко едно момиче, изгубено в анорексичния лабиринт от калории, грамове и сантиметри.

Базирана върху необяснимия даже за медицината факт, че страдащите от анорексия виждат личното си отражение деформирано, пиесата ни води оттатък видяното в огледалото, с цел да зададе на всички нас един въпрос – Достатъчно ли познаваме себе си?

Явора Стоилова доверява реализацията на спектакъла на актрисата Елена Петрова, за която „ Другата в огледалото “ е режисьорски дебют. „ Най-красивото в пиесата е, че тя е доста позитивна и аз желая феновете да усетят това. Тя не е тъжна, не е самосъжалителна... Напротив – това момиче има своята убеденост по пътя и знае до каква степен желае да стигне, има своята цел и е ужасно уверена в нея, пробва да убеди и всички към себе си да я оставят на мира, тъй като това е нейният път. Не желае да бъде като другите, не желае да се състезава, да се съпоставя, а върви по своя личен път. Понякога той приключва трагично “, споделя Елена Петрова.

(©„ Другата в огледалото “, Ели Колева, Христо Чешмеджиев)

(©„ Другата в огледалото “, Елена Петрова,Любомир Ковачев, Август Павлов)

Неслучайно сценаристите на „ Другата в огледалото “, построена по биографичната книга „ Момичето, което нарисува Анорексията “ са трима. В устрема да изведе пиесата от границите на персоналната си житейска драма, майката на Василия, Явора Стоилова се обръща към поетесата Лиляна Кънева и японския стихотворец Кен Нагай (съпруг на Явора).

„ Поканих с цел да работим над пиесата поетесата Лиляна Кънева освен тъй като имат с Василия обща стихосбирка със стихове на Лили и графики на щерка ми, а тъй като познавам добре перфекционизма на тази хайку-поетеса и бях сигурна, че ще водиме война за всяка дума и всеки подробност в пиесата до момента в който реализираме това, към което се стремим “, споделя Явора Стоилова.

В текста на пиесата са вплетени и стихове на канадския стихотворец от български генезис – Николай Тошков.

Онлайн-версията на „ Другата в огледалото “ се радва на брилянтен актьорски състав – Елена Петрова, Христо Чешмеджиев, Любомир Ковачев и младата актриса Ели Колева. Спектакълът е осъществен и сниман в залата на Нов спектакъл НДК. Продуцент е юрист Янита Тончева, която години наред се бори дружно с Явора за идеята анорексия, а оператор е Михаил Янакиев от киностудия „ Бояна ”. Зрителите ще могат да гледат пиесата онлайн против минимално възнаграждение. Премиерата е на 15 април от 19.00 ч. в платформата fanstream.bg.

Снимка © Явора Стоилова, персонален списък
* Кадри от спектакъла „ Другата в огледалото “, режисьор Елена Петрова, вземат участие: Елена Петрова, Христо Чешмеджиев, Любомир Ковачев, Ели Колева

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР