За изпълнение на целите на Европейския зелен пакт, основно предизвикателство

...
За изпълнение на целите на Европейския зелен пакт, основно предизвикателство
Коментари Харесай

Зам.-министър Георгиева: Основно предизвикателство пред селското стопанство е широкото навлизане на екологосъобразните практики

„ За осъществяване на задачите на Европейския зелен пакт, главно предизвикателство пред селското стопанство е необятното нахлуване на екологосъобразните практики, без това да засегне продоволствената сигурност “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на последното неофициално съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира в гр. Стокхолм, Швеция. Тя подчертава, че в процеса на идентифициране на ефикасни ограничения и принадлежности за реализиране на зеления преход е належащо да бъдат взети под внимание националните и районни специфики в обособените страни членки. Те се отнасят до почвено-климатичните условия, както и структурата на земеделието и горското стопанство.

Заместник-министър Георгиева посочи, че устойчивостта на селскостопанския бранш следва да бъде обезпечена посредством ефикасни принадлежности за ръководство на рецесии и гъвкави и съответни механизми за отбрана на земеделските производители.

„ Основен приоритет на политиката следва да бъде постигането на икономическа непоклатимост на всички звена по агрохранителната верига, която ще разреши селското стопанство да отговори сполучливо на упованията за осъществяване на европейски цели в региона на климата и околната среда. Необходима е поддръжка за фермерите за адаптиране към по-екологосъобразни практики и опазване конкурентоспособността им в изискванията на поредицата от непредвидени и невиждани разтърсвания на вътрешния пазар. Например това са следствията от пандемията - COVID-19, рисковите метеорологични феномени, както и усложненията, свързани с войната в Украйна, и растежа на цените на ресурсите “, акцентира българският аграрни заместник-министър. И уточни, че директните заплащания са главният инструмент за гарантиране на приходите на земеделските стопани в сегашния миг на световни провокации и рецесии. В допълнение Георгиева означи, че опциите за реализиране на нужния баланс сред производството на задоволително количество качествена храна и осъществяването на задачите за резистентност са свързани с ускорено и необятно нахлуване в земеделската процедура на нововъведенията и цифровите технологии, както и на биоикономиката в бранша.

Заместник-министърът означи още, че в земеделието, на национално равнище, подобаващ инструмент за зеления преход е увеличението на каузи на площите под биологично произвеждане и преход към него. Съществува капацитет и за потребление на инструментите и схеми за въглеродна сертификация при земеделското произвеждане. Тя уточни като добра опция за принос към този преход подобряването на устойчивостта и разнообразието на късите вериги на доставка. Посочи, че значим принос за усилване интереса на земеделските

По отношение на горското стопанство, заместник-министър Георгиева съобщи, че слагането на горите в центъра на прехода към зелена стопанска система изправя тяхното ръководство пред предизвикването да резервира салдото сред икономическите, обществените и екологичните функционалности на горите. И добави, че новите условия на средата изискват бърза смяна в горската политика, даваща опция за генериране на доходи в горското стопанство, отвън добива на дървесина.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР