За изграждането на хъб Балканще са необходими промени в законодателството

...
За изграждането на хъб Балканще са необходими промени в законодателството
Коментари Харесай

Законови промени заради газовия хъб Балкан

За построяването на хъб " Балкан " ще са нужни промени в законодателството и по-конкретно в Закона за енергетиката. Това стана ясно при разискването на газовия план в Народното събрание. По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова диверсификацията на източниците на доставка на природен газ е един от целите на министерството, което ще сътвори условия за либерализиране на пазара.

Изпълнителният шеф на Газов хъб " Балкан " ЕАД Кирил Равначки се разгласи за пазарна бистрота и равни условия за всички участници. Създаването на единна газова борса дава опция за уедряване на активността на едно място, посочи той. По никакъв метод не се изключва опцията брокери да вземат участие на пазара, а се основава опция за достигането на легитимност. Равначки упорства за усилване на пълномощията на КЕВР за надзор и мониторинг, както и за повече сигурност на страните и гаранции.

Очакваните промени в Закона за енергетиката са свързани със основаването на ликвиден пазар на газ в страната, което постанова търговията да става единствено на борсата. Ще бъде регламентиран и статутът на нов участник на пазара - маркетмейкър. Негово обвързване ще бъде обезпечаването на суровина от разнообразни източници. Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов увери, че измененията в Закона за енергетиката ще бъдат импортирани от народни представители, а не от Министерския съвет, с цел да стартира бързото разискване на първо четене.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР