За изготвянето на спецификацията за помощни средства, приспособления, съоръжения и

...
За изготвянето на спецификацията за помощни средства, приспособления, съоръжения и
Коментари Харесай

Комисия ще изготвя спецификацията за помощните средства, заплащани от НЗОК

За правенето на спецификацията за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания шефът на НЗОК ще назначава експертна комисия. Това планува план на промени в Наредба № 7 за листата на медицинските произведения и за установяване на цената, до която те се заплащат, оповестен от Министерство на здравеопазването за публично разискване.

Съставът на комисията ще включва експерти с здравно, юридическо, икономическо и надлежно техническо обучение, както и членове на експертни препоръки по медицински специалности или обособени медицински действия към министъра на опазването на здравето, относими към използването на помощните средства за хората с увреждания. При нужда ще бъдат включвани и външни специалисти с сходно обучение, излиза наяве от текстовете.

Комисията ще може да преглежда оферти и да изисква мнения от Националния съвет за хората с увреждания, национално представителните организации за хората с увреждания, лечебните заведения и други.

В плана категорично е упоменато, че в спецификацията не може да бъдат включени помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения, които се ползват при хората с увреждания и се заплащат на друго правно съображение. Спецификацията се изготвя в границите на закона за бюджета на НЗОК и закона за държавния бюджет за съответната календарна година.

Друга оригиналност, заложена в плана, е опцията когато стимулирано се предлага в спецификацията да бъдат включени нови групи/подгрупи или обособени помощни средства отвън плануваните за годината средства, те да се обособяват в обособен раздел и да не се включват в процедурата по договаряне на цената за идната календарна година. Те ще се включват автоматизирано в спецификацията за идната календарна година, в случай че е обезпечен финансов запас.

Предлага се изтриване на размера на отстъпката за помощните средства и медицинските произведения за хора с увреждания от 10% от в началото препоръчаната цена, като в плана е посочено, че отстъпката е наложителна, само че без да се дефинира нейният размер. Правилото за заплащане от НЗОК на стойности, не по-високи от най-ниските съответни стойности през предходните три години, няма да се ползва, когато се включват нови групи/подгрупи помощни средства със повишени планирани стойности, заплащани от НЗОК при последната извършена процедура. По този метод ще се даде опция на Касата при съществуване на обезпечен финансов запас да заплаща по-високи стойности за такива нови групи и подгрупи помощни средства.

Според препоръчаните промени в плана отвън периода за правене на спецификацията за медицинските произведения, заплащани от бюджета на НЗОК, ще могат да се вършат промени единствено при пораждане на изключителни условия. Ще могат да бъдат добавяни единствено животоспасяващи групи медицински произведения, за които има осъществена експертна оценка след изтънчено мнение от експертния съвет по съответната здравна компетентност а решението на Надзорния съвет на НЗОК би трябвало да бъде взето преди влизане в действие на Закона за бюджета на НЗОК за съответната календарна година. Според определението, заложено в плана на Наредбата, „ животоспасяващи медицински произведения са тези, които се ползват в лечебните заведения за реализиране на животоспасяващо лекуване, когато животът на пациента е директно заплашен. Не са животоспасяващи медицинските произведения, които се употребяват за лекуване на болести, при които животът на пациента не е директно заплашен или са за профилактика, диагностика, наблюдаване и облекчение на болести, при които положението на пациента не е животозастрашаващо. “

Пълния текст към плана може да видите а на претекстовете към него - 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР