За Индия мога да разказвам дълго, тъй като три години

...
За Индия мога да разказвам дълго, тъй като три години
Коментари Харесай

Книжен червей - новата футуристична библиотека на открито

За Индия мога да описвам дълго, защото три години от детството си посветих на нея, живеейки, дишайки с културата и традициите на тези удивителни далечни хора. Едва ли ще повярвате, само че даже до през днешния ден ми се случва да спра на улицата, изумена от загатна за аромати и усещания. Така ми се случват някакви бягства – просто детството нахлува с прочут аромат или цвят, а аз заставам изумена посред тълпата, на булеварда или на някой пазар, спомняйки си мигове от Индия. Тя не се не помни, повярвайте... Индия е в кръвта вечно. Дали тъй като търсенето на духовното от ден на ден ни е нужно, дали тъй като ритъмът на Индия е доста по-човешки от нашия, дали тъй като да настъпиш питон на улицата, е нещо обикновено, или да гледаш кино на покрива на прилежащата постройка, е същинско премеждие. А може би и поради балоните, цялостни с вода, които хвърляхме по минувачите в деня на цветовете, само че отново ще се отплесна в мемоари.

Исках единствено да кажа, че и до през днешния ден чета за Индия и се интересувам от нейния път, като че ли не желая да късам нишката от мен до нея. И по този начин попаднах на тази прелестна вест – за книги, за пътуваща библиотека, за читатели и хора, ненаситни на познания. Да, това също е моята Индия – индийците фактически цялостен живот учат и са може би всред дребното нации, осъзнали, че мъдростта не идва с благосъстоянието, а със себепознанието.

Павилионът „ хартиен червей “, който виждате на фотосите, надалеч не е класическа библиотека. Проектирана от архитектурната компания Nudes, тази мобилна конструкция се простира на дължина 120 фута и е необятна 40 фута. Тя предлага на читателя странствуване из лъкатушен тунел за книги сред дървени лавици, чиято раздвижена архитектура припомня вълните. Книгите се съхраняват там в голям брой отделения, които читателят може да употребява и като място за сядане.

Създадена като мобилна, тази фантастична библиотека има упоритостта да се движи из Африка, на юг от Сахара и из Южна Азия, с цел да предложи достъп до книгите и знанията за хората в региони, където популацията е зле образовано или необразовано. Сега библиотеката е конфигурирана в градините на музея CSMVS в Мумбай, само че по-късно ще стартира своето " турне " из цяла Индия. Всъщност още една причина да скърбя, че не мога да отлетя за моя Мумбай (по мое време Бомбай) и да поговоря с тези, които протягат ръка към книгите в това създание.

А в случай че се чудите кои са основателите, то архитектурната компания Nudes се ръководи от Нуру Карим – създател и магистър в региона на архитектурата и урбанизма от Архитектурната асоциация (AADRL) в Лондон през 2006 година Неговата бакалавърска подготовка включва пътувания и образование в метрополията на Мумбай (KRVIA – златен медалист) и Монреал (McGill University).

Той е работил за Zaha Hadid Architects през 2005 година по голям брой институционални планове както в стадии на състезания/схематичен дизайн, по този начин и в стадии на планиране. Наскоро Карим завоюва и World Architecture Community Award в категорията „ дизайн “. Нуру Карим също е представител на TEDx 2019 и показва свои произведения и проучвания на национални и интернационалните платформи.

 
Вкусно по природа: Дал или индийска чорба от леща
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР