За хората с най-ниски доходи вдигането на минималната заплата има

...
За хората с най-ниски доходи вдигането на минималната заплата има
Коментари Харесай

Икономист за минималната заплата: Решенията на финансовото министерство са противоречиви

За хората с най-ниски приходи повдигането на минималната заплата има смисъл. Но би трябвало да сложим заплатата в някакъв подтекст. Първият е, че през последната година имахме действително обедняване на множеството хора. Т.е. растежът на заплатите на множеството хора изоставаше по отношение на растежа на цените.

Това разяснява пред Нова тв икономистът Стоян Панчев.

По-различно се получи при пенсионерите. Така че факт е, че имаме закъснение на заплатите по отношение на инфлацията, само че различен е въпросът дали това настигане би трябвало да се случва по административен способ, като повдигане на минималната заплата. Моето мнение е, че това не би трябвало да става по този начин, а че би трябвало да бъде оставено на пазарите и повече би трябвало да питаме не финансовото министерство за какво не подвига заплатите, а синдикатите - за какво не се борят за приходите на служащите, разяснява той.

Иначе проектите на финансовото министерство ми се костват много спорни. Увеличението на минималната заплата е нещо планувано за 2024 година. Т.е. те желаят да замразят заплатата до идната година, а по-късно да я подвигат с бързи темпове в случай, че инфлацията сериозната беше предходната година и тази, разяснява той.

Т.е. в случай че ще се подвига заплатата, то тя в този момент би трябвало да се вдигне, а не след това, добави той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР