За Хелзинки е лесно да се пишат оди, списъкът с

...
За Хелзинки е лесно да се пишат оди, списъкът с
Коментари Харесай

Oodi за Хелзинки

За Хелзинки е елементарно да се пишат оди, описът с челни позиции, които градът заема съгласно разнообразни международни ранглисти е много дълъг: водач във връзка с равновесието сред работа и персонален живот (2021 г.), европейската столица с най-хубава питейна вода, пети подред с най-чист въздух в света. В същото време Финландия е оповестена за страна номер едно в света през 2021 година по качество на живот. Най-мирната и постоянна страна световно (2020 г.), втората най-равнопоставена страна в света във връзка с половете.

Една следобедна културна разходка във финландската столица дава добра визия за духа и полезностите, движещи това общество. (А и демонстрира за какво - бел.ред.)
Oodi, централната библиотека на Хелзинки
Oodi, централната библиотека на Хелзинки, е несъмнено най-внушителният актуален контур в градската среда от откриването й на 5 декември 2018 година, ден преди 101-ата годишнина от оповестяването на независимостта на Финландия от съветската империя. Името е определено измежду постъпили от локални поданици 1600 оферти, защото е малко, съвсем еднообразно на двата публични езика в страната, (Oodi на финландски и Ode на шведски) и надлежно елементарно за превод ( " ода " ).
Наричат Oodi " библиотека от ново потомство "
Едно от най-впечатляващите пространства вътре е изцяло оборудвано професионално музикално студио. Oodi предлага също киносалон, професионални принтери и офиси за срещи и работа, шивашко ателие, фотостудио, зали за електронни игри, кухня за готварски курсове. По-голямата част от новите услуги и благоприятни условия са определени след публично допитване в търсене на по-приобщаващи и леснодостъпни способи за другарство и взаимен живот.
Реклама
Това дава отговор на цялостната философия на града (и надлежно на Финландия като страна) за свободен достъп и отворена просвета. Затова съгласно създателите на Oodi от ALA Architects това е " библиотека от ново потомство, живо и функционално място за срещи, отворено за всички ", в това число и за туристи. В същото време относително дребна част е отдадена на книги във физически формат, към 100 хиляди. Всеки получава достъп обаче до над три и половина милиона книги от цифровия списък. Още с откриването си Oodi печели премията за най-хубава социална библиотека в света за 2019 година, присъждана от Международната федерация на библиотечните асоциации (IFLA).
Хелзинкската библиотека Oodi от вътрешната страна
Библиотеката е част от по-голямото културно-артистично публично пространство дружно с Helsinki Music Centre, Finlandia Hall, Sanoma House и Музея за съвременно изкуствоKiasma . Изложбата ARS22, Living Encounters до 16 октомври демонстрира творби и съоръжения на авангардни актьори, отдадени, по думите на уредниците, на всекидневието и фантазиите на обособени хора и общности и на връзката ни със света, природата и историята, духовността и технологиите.
Музеят за съвременно изкуство Kiasma
В програмата е включена и операта-пърформънс от Литва Sun & Sea с фокус върху актуалната климатична рецесия и притежател на премията " Златен лъв " за най-хубав павилион на Венецианското биенале през лятото на 2019 година Действието се развива на неестествен плаж, където плажуващите споделят истории и мисли, като пеят.
Проектът " Слънце и море ", с който Литва завоюва премията " Златен лъв " на 58-ото издание на Венецианското биенале
Сградата на пететажния музей, който отваря порти през 1998 година, е проектирана от американския проектант Стивън Хол. Размерите на пространствата са съобразени с пропорциите на човешкото тяло, като водещият ориентир е височината на равнището на очите от 165 см. " Не се интересувам по какъв начин ще наподобява една постройка, когато бъде оповестена в списание. Вълнува ме какво ще е чувството да се разхождаш вътре и по какъв начин ще взе участие в живота на града ", споделя Стивън Хол.
Една от изложбите, показани в Музея за съвременно изкуство Kiasma Реклама
Именно желанието оптимално доста хора да употребяват пространството за най-различни прояви на градска просвета и развлечение е водещо и за основателите на различен от емблематичните музеи за модерно изкуство в града, Amos Rex. Дизайнерското студио JKMM вкарва главната част на галерийното пространство подземен, а детайли от постройката под формата на огромни кръгли капандури поддържат връзка с площада от горната страна, където причудливите форми съзнателно притеглят надалеч освен деца, които се катерят, пързалят и седят на тях.

От откриването си през 2018 година това е и едно от най-фотогеничните места в Хелзинки. Централният площад е изцяло реставриран, като е непокътнато и намиращото се в постройката на музея кино от 30-те години на предишния век. Името на музея се дължи на половина надлежно на киносалона Bio Rex и на Амос Андерсон (1878 - 1961), притежател на най-големия финландски вестник на шведски език и арт меценатът зад музейната колекция. Скоро ще отвори и друга постройка с неговата частна сбирка с над четиристотин произведения.

Изложбата Subterranean в Amos Rex се концентрира върху изобразяването на подземния свят в дословен и преносен смисъл посредством геологията, приказките, науката и природата. Включва над 100 произведения живопис, статуя, фотографии, съоръжения от шейсет създатели, измежду които и българският актьор Недко Солаков.
Изложбата Subterranean в Amos Rex
" Изложбата изследва комплицираната връзка на хората с подземния свят и неговата роля в живота и въображението ни. Художниците от сантименталния интервал са били привлечени от скулптурната форма и величественото наличие на вулкани и пещери, до момента в който актуалните актьори се интересуват от нашето влияние върху самото подземие и следствията от неговото потребление ", споделя кураторката на изложбата Анастасия Исакова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР