Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова си осигури квота за участие

...
Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова си осигури квота за участие
Коментари Харесай

Виктория Томова спечели квота за Олимпийските игри в Париж

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова си обезпечи квота за присъединяване на Олимпиадата в Париж 2024, оповестяват от БФТ.

Официално участващите в конкуренцията на сингъл във френската столица ще бъдат оповестени в понеделник, само че сметките демонстрират, че първата ракета на страната е направила задоволително, с цел да влезе в схемата при дамите, срещите от която ще се играят на клей от 27 юли до 4 август.

По регламента на Международната федерация по тенис (ITF), право на присъединяване по класация имат 56 състезателки. В случая броя ще бъде увеличена на 57, тъй като Франция няма да употребява домакинската си квота, защото има две тенисистки в топ 50. В ранглистата в понеделник Томова се чака да бъде към номер 69 в света, което е покрай върха в кариерата й (64-о място). На Олимпийските игри имат право да играят не повече от четири състезателки от една страна. Пред софиянката сега има 10 американки, 10 рускини, осем чехкини, пет китайки и пет украинки, което автоматизирано освобождава 18 места.

До края на седмица Томова може да бъде задмината единствено от Маяр Шериф (при класиране на четвъртфинал на шампионата в Макарска, Хърватия) и една всред Анна Каролина Шмидлова и Петра Мартич (при продобиване на шампионата в Макарска). Шериф обаче няма да заеме квота по класация, защото ще се класира като бронзова медалистка от Африканските игри (шампионката Анджела Окутои и сребърната Ламис Абдел Азиз нямат право на присъединяване, защото са отвън първите 400 в класацията на УTA).

Също по правилник класиране за Париж 2024 може да се търси и с така наречен " специфичен ранкинг " за тенисистки, отсъствали дълго заради травма или бременност. Такъв сега употребяват Анжелик Кербер (Германия, 31), Айла Томлянович (Австралия, 33), Паула Бадоса (Испания, 34), Наоми Осака (Япония, 46), Чжан Шуай (Китай, 48), Ирина Камелия Бегу (Румъния, 49), Лорън Дейвис (САЩ, 59) и Бианка Андрееску (Канада, 64). Чжан и Дейвис не са опасност поради лимита на състезателки от една страна, а две всред Кербер, Осака и Андрееску се чака да получат " уайлд кард " като носителки на трофеи от Големия шлем. По тази причина в най-лошия вид Томова ще бъде 56-а в листата, което ще я класира за Париж.

По този метод софиянката ще стане седмият български състезател, взел участие на олимпийския шампионат по тенис, след Мануела Малеева (1988, бронзов медал), Катерина Малеева (1988, 1992), Магдалена Малеева (1992, 1996, 2004), Елена Пампулова (1992), Цветана Пиронкова (2008, 2012, 2016) и Григор Димитров (2012, 2016).
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР