За голяма част от клиентите ни е важно да имат

...
За голяма част от клиентите ни е важно да имат
Коментари Харесай

Българският клон, който стана европейски

" За огромна част от клиентите ни е значимо да имат финансови взаимоотношения с друга страна от Европейски Съюз, каквато е България. Това докара до разумния избор българският офис да проработи с изключение на като развоен център и като търговски офис ", споделя шефът на " ДейтаАрт Юръп " Денис Юхно

[ДейтаАрт Юръп] Визитка

Име: " ДейтаАрт Юръп "
Създадена: 2016 година
Собственик: DataArt
Управител: Денис Юхно
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Превръщането на българския офис в европейски подобен води до над четирикратен скок в приходите до 8.86 млн. лева Няма доста способи, по които може да се реализира голям напредък на приходите на една компания. Най-честият случай е органически напредък на по-млади компании, само че има и изключения: да вземем за пример да превърнеш районния си развоен център в континентален. Такъв е казусът на DataArt, американската компания, чийто български офис отбелязва максимален растеж измежду българските сдружения в IT сферата за 2018 година Казано в резюме, в границите на година компанията се преструктурира и " ДейтаАрт България " се трансформира в " ДейтаАрт Юръп ".

Промяната се показва в цялостната активност на компанията за България - офисът към този момент не е единствено развоен център, само че и търговски клон, който дава отговор най-вече за страни от Европейския съюз. Ръстът на българското сдружение - над четирикратен скок до 8.86 млн. лева доходи и 2 млн. лева облага, идва на фона на общо 140 млн. $ доходи на световната DataArt.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Преструктурирането на офиса беше разследване от пазарните условия и увеличението на клиентите на компанията от страни в Европейски Съюз. За огромна част от тях е значимо да имат финансови взаимоотношения с друга страна от Европейски Съюз, каквато е България.Това докара до разумния избор българският офис да проработи с изключение на като развоен център и като търговски офис ", разяснява пред " Капитал " Денис Юхно, шеф на " ДейтаАрт Юръп ".

Защо България
Превръщането на български офис на софтуерна компания, която създава решения за клиенти, в по-голям хъб, от към този момент няколко години насам звучи като разумно решение. Повечето компании в бранша се уголемяват както като брой чиновници, по този начин и като брой клиенти и към този момент е всеобщо открито мнението, че коктейлът от участие в Европейски Съюз, положителни експерти и относително по-ниски разноски, в сравнение с в западните страни, ще продължи да носи дивиденти за България. В случая на DataArt става дума за компания, която има огромни офис центрове още в Ню Йорк, Лондон, Мюнхен и Цуг (Швейцария), с общо над 3000 чиновници по света.

Фирмата създава разнообразни видове решения - от цялостна разработка на артикули, през киберсигурност и миграция към облачни услуги до цифрова промяна и поддръжка. Индустриите, в които оперира DataArt, са най-вече финансовият бранш, медии, интернет на нещата и търговия на дребно. Сред клиентите на компанията са Nasdaq, Skyscanner, Travelport, Ocado, Betfair и Meetup.

" Дейността на DataArt за България е обвързвана с аутсорсинг услуги и комерсиална активност. В локалния ни офис работят експерти в разнообразни технологии и посоки - Java, Javascript, DevOps, QA,.NET, Project Management, бизнес анализатори, уеб програмисти и така нататък Структурата на компанията е такава, че географското разделяне е условно и работим взаимно и много интензивно с сътрудниците ни от останалите офиси ", споделя Юхно.

Добавя, че съгласно него България има доста прерогативи. " Въпреки че конкуренцията при търсенето и наемането на софтуерни инженери тук е много огромна, България, и в частност София, си остава извънредно положително място, в което една софтуерна компания да отвори развоен център ", споделя още Юхно. Като образец за някои от позитивите на България дава традициите в образованието във връзка с компютърни науки, които дружно с частните академии, наложили се през последното десетилетие, съумяват да обезпечат качествени експерти.

Разбира се, казусът в това уравнение е прочут: те не са задоволително на брой за всички компании и конкуренцията за тях измежду IT компаниите в страната е яростна. " Със сигурност наемането на фрагменти не е лесна задача, само че не бих споделил, че е непостижима. Далеч по-трудно е една компания да задържи чиновниците си и точно в тази посока насочваме напъните си в DataArt ", споделя Юхно. Добавя, че финансовият аспект към момента е водещ за новите фрагменти, само че за хората в екипа на компанията от ден на ден получават значение и други фактори като липса на прецизна подчиненост, плановете, по които се работи, както и технологиите, които създават екипите. " Дори и къде се намира офисът на компанията ", прибавя той.

В търсене на двойно разгръщане

Българският офис на компанията работи от 2016 година, което го прави един от по-младите клонове на компанията, учредена през 1997 година Юхно споделя, че офисът се разраства динамично от позиция на осъществявани действия и в това време продължава интензивно да наема хора. " В момента сме към 40 души, като задачата ни е броят им да се удвои до края на идната година. "

Освен фрагменти от България компанията се пробва да притегли към локалния си офис и експерти от чужбина, които имат предпочитание да работят в страната. Според Юхно ползата във връзка с непрекъсната или краткотрайна релокация е огромен, най-много от Русия и Украйна, откъдето е и самият Юхно. Очакванията на компанията и за световния бизнес, и за районния клон са оптимистични.

Заради растежа и еднократния резултат, подбуден от преструктурирането, развиването на компанията, най-малко във връзка с растеж на приходите във финансовите доклади, ще означи закъснение в темповете си на напредък. " Очакваме през 2019 година да имаме резистентен растеж на приходите сред 10 и 15% на световно равнище, а за България даже по-висок. Тази година е доста основна за развиването на компанията, защото екипът в София се разраства, а в световен проект компанията към този момент доближава над 3000 чиновници ", споделя Юхно.

" Усилията ни в бъдеще са ориентирани към разгръщане на офиса в София от позиция на брой чиновници и опазване на резистентен растеж на приходите и броя клиенти. Ще продължим да сме дейни и в организирането на конференции, семинари и образования, както до момента ", приключва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР