За едни джунглата на Еквадор е дом и ценен инструмент

...
За едни джунглата на Еквадор е дом и ценен инструмент
Коментари Харесай

Еквадор ще гласува на референдум за нефтени сондажи в Амазония

За едни джунглата на Еквадор е дом и скъп инструмент в битката с изменението на климата, а за други - жизненоважно решение за изпитващата усложнения стопанска система.


В необикновен образец за климатична народна власт еквадорците ще решат кое е по-важно - сондажите за петрол или опазването на Амазония - на деликатно следен референдум в неделя.

Сондажите ще се правят в националния парк Ясуни - една от най-разнообразните биосфери в света, в която живеят три от последните неконтактни коренни популации в света.

Те започнаха през 2016 година след години на напрегнати диспути и несполучливи старания на тогавашния президент Рафаел Кореа да убеди интернационалната общественост да заплати на закъсалия с пари Еквадор 3,6 милиарда $, с цел да не се вършат сондажи там.

След дългогодишни претенции за осъществяване на референдум Върховният съд на страната позволи гласуването през май да се реши ориста на " блок 43 ", който способства за 12 % от 466 000 барела на ден, добивани от Еквадор.

Правителството на отиващия си президент Гилермо Ласо пресмята загубите на 16 милиарда $ през идващите 20 години, в случай че сондажите бъдат спрени.

" Ясуни е като майка за света... Трябва да вдигнем глас и ръце, с цел да може нашата майка да се възвърне, да не бъде засегната, да не бъде унищожена ", споделя Алисия Кахуия, водач на уаорани, родена в сърцето на джунглата.

Резерватът е дом на племената уаорани и кичуа, както и на тагаери, тароменане и дугакери, които са избрали да живеят изолирано от актуалния свят.


Кауия съобщи, че резерватът е " бял дроб за света ", който улавя въглеродния диоксид и изпомпва О2 и водни пари.


" Водните пари оказват помощ за поддържането на ниска температура на планетата, те са като климатик " за атмосферата, сподели Гонсало Ривас, шеф на научната станция " Типутини " в частния университет " Сан Франциско " в Кито.

Демокрация на климата

Басейнът на Амазонка, който се простира на територията на осем страни, е жизненоважен абсорбатор на въглерод.

Но учените предизвестяват, че унищожаването на тази гора води до рисково доближаване на най-голямата тропическа гора в света до сериозна точка, след която дърветата ще измрат и ще отделят въглерод, вместо да го всмукват, което ще има пагубни последствия за климата.

" Тази гора ни е разрешила да оцелеем до през днешния ден ", споделя Ривас.

В Националния парк " Ясуни " живеят към 2000 типа дървета, 610 типа птици, 204 типа бозайници, 150 типа земноводни и над 120 типа влечуги, оповестяват от университета.

Съдбата на резервата притегли вниманието на интернационалните звезди като холивудската звезда и природозащитник Леонардо ди Каприо.

„ С този първи по рода си референдум в света Еквадор може да стане образец за демократизиране на политиката за климата, като даде опция на гласоподавателите да гласоподават освен за гората, само че и за правата на коренното население, за нашия климат и за благосъстоянието на нашата планета ", написа той в Instagram този месец.

Шведската активистка за климата Грета Тунберг също приветства " историческия референдум ".

Неправителствената организация Amazon Frontlines съобщи, че гласуването е " първата по рода си проява на климатична народна власт, при която хората, а не корпорациите, могат да вземат решение за добива на запаси и неговите граници.

Проучванията на публичното мнение, оповестени по-рано този месец, демонстрираха лек уклон към гласоподаване с " Да " за прекъсване на петролните сондажи.

Националната петролна компания " Петроекуадор " твърди, че блокът заема единствено 80 хектара от повече от един милион хектара, които съставляват резервата.

Местните поданици в Ясуни са разграничени, като някои от тях поддържат петролните компании и изгодите, които икономическият напредък е донесъл на техните села. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР