За една държава един от най-важните приоритети е как тя

...
За една държава един от най-важните приоритети е как тя
Коментари Харесай

Свидетелства на времето: Образът на България пред света от началото на 20 век до сега

За една страна един от най-важните цели е по какъв начин тя наподобява в очите на другите, какъв е нейният облик пред света. Обикновено той се построява, основан на история, обичаи и просвета. У нас в множеството случаи сами рисуваме отрицателен имидж на страна ни, заради неразбирането, че позитивното показване на България е дълъг развой, с наслагване на позитивни послания. А те при започване на 20 век са свързани с хубостта на природата и дълголетието на българина.

 
Първите публични реклами са свързани с киселото мляко, със сиренето и кашкавала, с храната и агнешкото месо. Испанският дипломат НПР сеньор Тапия преди време ме срещна с първите реклами, които България е пускала в пресата в Испания, Франция и Италия. Те са били свързани с дълголетниците, които се срещали най-вече у нас. Това се дължало на техния здравословен метод на живот, на природата, на киселото мляко, което ядат. Интересно е, че обликът, олицетворяващ тази визия, е на един столетник, изглеждащ доста добре, здрав, със засукани мустаци, само че с чалма. Към оня интервал непознаването на България от западноевропейските страни и незадоволителното им наличие на Балканите, към момента дават превес на усещането от Отоманската империя, че в тази част на континента хората носят чалми.
Бранимир Ботев - Европейска лига за икономическо съдействие

В идващите години България притегля вниманието към себе си с естествените си дадености и опциите, които те обезпечават за развъждане на разнообразни аграрни култури. Производството на розово масло има своите вековни обичаи у нас, а налагането му като емблема на страната става по времето на социализма.

„ Розата сама по себе си съдържа ужасно доста положителни послания, освен като прелестно изглеждащо и ухаещо цвете. Не знам дали знаете, само че в шинтоизма и будизма маслодайната роза е заветен знак. Всъщност целият живот на човек минава през събития, в които розата участва – от раждането, през сватби до погребения. Те имат пиетет към розата. Не инцидентно без да има директна връзка сред Япония и България, на празника на розата в Розовата котловина, идват десетки и стотици японци, които са намерили метод да летят до Истанбул, оттова да се придвижат до София, а след това с автобуси да стигнат Казанлък, Карлово, селищата в близост. На тези хора им греят лицата. Те са най-хубавите промотъри на страната ни, тъй като те показват личното си удивление и положителна настройка към България. Розата и всички нейни артикули са били обект на фетишизиране в предишното, в положителни смисъл на думата. България добре използваше това. За страдание то завърши. Към този миг доброволци японци идват, вместо ние да използваме насъбраното с десетки години усещане на България като страната на висшите аромати и маслодайната роза ”, споделя Ботев.

За ръководството в социалистическа България не е задоволително страната да бъде обвързвана единствено с ароматите и розовото масло. Усилията му се насочват към различен обичаен български артикул – киселото мляко.

 
На процедура ние изнасяме и до момента варианти за Япония и хората, които са отишли там остават безусловно втрещени в положителния смисъл на думата от това, че на всяко бурканче написа на кирилица „ домашно кисело мляко ”. Японците са се научили да го четат и защо става въпрос. Може би друго на български с изключение на тези три думи не знаят, само че за киселото мляко знаят, че идва от България и че е домашно, че е допустимо най-натуралният артикул. Корпорацията Мейджи, която направи един голям бизнес, тя беше нашия промотър, защото на всички места споделяше, че това естествен български артикул. В момента те навлизат на китайския пазар, само че България отсъства.
Бранимир Ботев - Европейска лига за икономическо съдействие

Имиджът на България по времето на комунистическото ръководство е доминиран от идеологията. Държавното управление тогава при конфликта сред Изтока и Запада се стреми да построи една политика, която да акцентира преимуществата на страната, да наподобява положителна в очите на отсрещната страна. Асамблея „ Знаме на мира ” е концепция на Людмила Живкова, която цели обликът на България да е позитивен и обвързван с детското творчество.

„ Това се трансформира фактически в една асамблея на децата, в едно мини Организация на обединените нации на децата, които на драго сърце идваха в България, откриваха прелестната ни просвета, история и природа, създаваха контакти. Всъщност имплицитно тези хора създаваха генерации по-късно, които възприемаха България като нещо позитивно, като нещо доста положително, като другарска страна, с превъзходна атмосфера, природа и храна, със слънчеви връзки. В момента огромните марки за безалкохолни питиета какво вършат? Рекламите стартират от децата, от младите. В този все по-глобализиран свят достъпът до медиите е все по-ограничен. На пръв взор има безпределно доста медии, само че в същото време присъединяване в мейнстрийма е лимитирано. Трябва да разполагаш с безпределно доста пари или с безпределно доста политическо въздействие, а най-често и с двете. Ако по някакъв метод в света на световната реклама ти искаш да се наложиш, би трябвало да намериш своята ниша и доста настойчиво да работиш в нея ”, счита той.

В последните 15 години се смениха 7-8 концепции каква да бъде емблемата на България. Нашата страна няма бранд, който трайно и стабилно да ни показва пред света и да ни отличава от нашите съседи, счита Бранимир Ботев.

”Ние продължаваме да настояваме, да хвcрляме старания и средства, доколкото ги имаме, във допустимо най-тесния сегмент на туризма – морския. Ако погледнем на картата към нас на Балканите, ние отвред сме обградени от директни съперници, които имат по-дълъг сезон от нас, по-дълга плажна линия, по-добро обслужване и по-големи обичаи в този тип туризъм през последните 30 години. Преди това ние бяхме водещи, само че за какво? Стъпвахме на традициите. Когато се създаваше този туризъм в България, ние поканихме французите, водеща мощ в света, които построиха „ Русалка ” и дадоха идея за още няколко огромни хотела. Западна Германия ни оказа помощ да създадем Слънчев бряг – концептуално и с ясните рекомендации за какво, какво и по какъв начин. Тогава главните ни клиенти от Европа бяха западногерманските туристи. Ние следвахме водещи модели като ги адаптирахме доста добре за българските условия. Слънчев бряг беше една прелестна, райска, морска територия, където се разхождаш няколкостотин метра от хотел до хотел, с дюни, минаваш през пясъци, имаше камили... Сега можеш да си подаваш цигарите и запалката на съседа от хотела до теб през прозореца. То просто не се диша. Загубихме усещането си на страна, където туризма е обвързван с природата, където имаш успокоение, когато си довел децата си на 4 години и останат удовлетворени, те ще желаят отново да дойдат с приятелите си, а когато станат родители водят личните си деца ”, счита Ботев. 

В изискванията на световна конкуренция, неведнъж се случва против нас да се употребява черен пиар, с който се цели намаляване на позициите ни в бранша на туризма, загуба на доверие и пренасочване на туристите към други дестинации. На сходна обстановка реагира нашата страна през 2014 година, когато в непознати медии се твърди, че по родните плажове има съществуване на стафилококи.

 
Вместо да седнем да обясняваме научно, че те не могат да живеят и 30 сек. на слънце и в морска вода, че по никакъв метод не може да има жълтеница в морската вода, по какъв начин аджеба, стафилококите са единствено на Офицерския плаж във Варна, а не са нито в Румъния, нито в Турция, нито в Грузия. Нямаше въобще време да се реагира по средата на сезона. Но аз поканих ваши сътрудници публицисти, регионалният шеф и кмета на Варна да си запретнат крачолите да нагазят дружно с мен в морето. Пихме морска вода на място. Това провокира голям резултат, бих споделил и моралистичен подобен. Влезе в интернационалния продан и от идващия ден като с нож спря целия черен пиар против България.
Бранимир Ботев - Европейска лига за икономическо съдействие

Предишните модели са загърбени, а новите по този начин и не проработват, макар напъните на държавните институции. Каква е рецептата нашата страна да показа своето лице пред света и то да е привлекателно за дълги години напред?

„ Това, което е туризмът, илюстративно за положението на българската стопанска система, просвета и политика, е спирането като цяло на традициите. Неуважението към традициите, към корените, към духовността – това е с което страната ни може да се наложи. Защото България няма нито силите, нито парите, нито разбирането у политиците, да може да си купи място, по този начин да се каже, на световната рекламна витрина. България би трябвало да се възприема със сърцето! България не може да убеди, само че може да те накара да се влюбиш. Ние мъчно бихме могли да се преборим с огромните, високоплатежните страни, само че можем да накараме хората да ни обичат. А този, който обича, той е подготвен и да елементарни някои неща, само че той непрестанно ще бъде там, където се е чувствал благополучен ”, заключва Ботев.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР