За един от концертмайсторите на Софийската филхармония – виолончелиста Иван

...
За един от концертмайсторите на Софийската филхармония – виолончелиста Иван
Коментари Харесай

Иван Лалев – музикант и космополит

За един от концертмайсторите на Софийската филхармония – виолончелиста Иван Лалев, определението " космополит " го характеризира като артист-инструменталист в соловото, оркестровото и камерно музициране. Започнал съществено заниманията си по музика на 10-годишна възраст под опитното управление на татко си Христо Лалев – дълготраен концертмайстор на виолончелите в Софийската филхармония, след завършването на НМУ " Любомир Пипков " в София, Иван Лалев продължава образованието си при Фелиз Магендънз в Университета на Централен Арканзас и Денис Паркър в Университета на Луизиана.

Като оркестров музикант Иван Лалев работи в разнообразни оркестри в Съединените щати, а измежду диригентите, с които музицира, са имената на Ленард Слаткин, Роберто Абадо, Хю Уолф, Джеймс Пол, Жан Паскал Тортелие, Питър Унджиян и други


Изпълнителският репертоар на Иван Лалев обгръща необятен набор от произведения и създатели от барока до XX век, като внимание получават и творби на модерни живи композитори. Пример в това отношение съставлява дебютът на Лалев в " Карнеги Хол ” в Ню Йорк през 2001 година, където показва две произведения на Динос Константинидис: Концерт за виолончело и оркестър и международната премиера на " Музика за двама ” за обой и виолончело, отдадена на изпълнителите на творбата, единия от които е Лалев. Той е притежател и на награди от състезанието " Светослав Обретенов – Провадия (България), Beethoven’s Club Young Artist Competition в Мемфис и LSU Concerto Competition също в Съединените щати, а Като член на Български струнен квартет през 1999г. получава първа премия на националния конкурс по камерна музика MTNA в Лос Анжелис.


Като солист-инструменталист Иван Лалев интензивно концертира в Съединените щати и Европа, а в областта на камерната музика той се изявява в разнообразни обединения, като в сегашния миг е част и от квартет " Филхармоника " формиран от водачите на струнните групи в Софийската филхармония.

За концертните изяви и фантазиите си в житейския и професионален път, Иван Лалев споделя:

На 29 април 2022 година от 23 часа, в предаването " Български реализатори " и рубриката " На посетители на Софийската филхармония " слушайте диалога с Иван Лалев и музиката, която ще звучи в негово осъществяване.
Снимки: списък на Иван Лалев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР