За две тревожни тенденции сигнализират офталмолозите от УМБАЛ-Пловдив“ – значително

...
За две тревожни тенденции сигнализират офталмолозите от УМБАЛ-Пловдив“ – значително
Коментари Харесай

Оперират все повече млади хора заради катаракта

За две тревожни трендове алармират офталмолозите от „ УМБАЛ-Пловдив “ – доста подмладяване на катарактата, така наречен старческо перде на окото, и стрeмително повишаване на късогледството при децата.

Според началника на Отделението по очни заболявания доктор Гергана Попова тя и нейният екип все по-често оперират младежи в трудоспособна възраст и към този момент имат случаи на 35-36 годишни. През 2000 година интервенциите се правеха на хора над 75-80 година, по-късно възрастта се подмлади с към 20 година, само че в този момент заболелите са доста млади. В главната си част това са ITспециалисти или работещи на компютър в банки и в администрацията, съобщи тя. Известният офталмолог уточни, че се е трансформирал и типът на катарактата. Сега мътнината се диагностицира в задната част на лещата, която наподобява като намазано с британска сол стъкло.

Причините за подмладяването на болестта не са проучени към момента. Освен поради компютрите, не могат да се изключат и екологични проблеми – въздух, вода и изключително храните, разяснява доктор Попова. За да се спре тази отрицателен развой, е наложително да се употребяват защитни стъкла и очила.

При децата късогледството е в следствие не толкоз на използването на компютрите, колкото на телефоните. Засегнати са освен младежи, само че и хлапета  от началния курс, тъй като преди да се научат да четат, към този момент си играят с някакво устройство.

Контролът от страна на родителите е от извънредно значение в тези случаи. Д-р Попова предложи и постоянни съвещания с очен доктор. Необходимо е веднъж годишно да се наблюдават зрителните функционалности и изключително за зрителната отмалялост. Късогледството не може да се излекува, само че е допустимо да се спре неговото развиване, с цел да не се стига до бързо утежняване на зрението.

Важно е децата да употребяват потребни за очите артикули: извара, айрян, варена риба, говеждо месо, заешко и пилешко месо, моркови и зеле. Давайте им боровинки – черни, червени, и наложително магданоз и копър, поучава експертът. За очите са потребни поливитамини с микроелементи, калциеви препарати с витамин D, фосфор, предлага началникът на Очно поделение в „ УМБАЛ-Пловдив “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР