За два дни от Националната агенция за приходите дойдоха две

...
За два дни от Националната агенция за приходите дойдоха две
Коментари Харесай

Как бедният данъкоплатец направи данъчните щастливи

За два дни от Националната организация за приходите пристигнаха две оптимистични вести - на 5 май данъчната акция за облагане приходите на физически лица завърши сполучливо и първото тримесечие на 2021 година донесе рекордни приходи от събрани данъци в хазната. Първото известие е съвсем общоприетоо - години наред в последния ден чиновниците на организацията споделят, че данъчната акция е сполучлива. Второто обаче в година на здравна рецесия и стопански неволи звучи в действителност необикновено. Близо 8,8 милиарда лв. са постъпленията в Национална агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лева повече по отношение на същия интервал на предходната година, регистрират оттова. Как по този начин се случи, че физическите лица и бизнесът почтително вкараха в хазната милиарди, в случай че в останалото време

говореха единствено за безработица, понижени приходи, неопределеност и ниски обороти?

Рекордните приходи от налози и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична конюнктура и при отсрочено за юни 2021 година (вместо до края на март) внасяне на корпоративния налог. Към 28 април 2021 година приходите са над 1,3 милиарда лева налог върху приходите на физическите лица, 490 млн. лева корпоративни налози и 2,8 милиарда лева Данък добавена стойност, показват от приходната организация. Най-висок е растежът на постъпленията при налозите върху приходите на физическите лица - над 12%, следван от налога върху добавената стойност - над 10%. Намаление с към 7% поради законови промени има при корпоративния налог, само че се чака то да бъде изцяло обезщетено до края на юни, когато е новият период за внасяне на този тип данък. Приходите от осигурителни вноски порастват устойчиво с към 8 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година, допълват от Национална агенция за приходите.

Цифрите не лъжат. Но не данъкоплатците са станали по-дисциплинирани

и виновни, безапелационен е финансовият анализатор Светозар Гледачев.



Има няколко аргументи страната да регистрира ударни доходи в сложна година. Нормално е да има растеж при налозите върху приходите на физически лица, защото заплатите порастват. Работещите в публичния бранш се радваха на покачване на парите през цялата предходна година, макар пандемията. Само в администрацията на изпълнителната власт са заети близо 100 000 души - към 56 000 са чиновниците в министерства, държавни организации, държавни и изпълнителни комисии и така нататък Още 42 000 души са вадят хляба по кабинетите на регионални администрации, общини и други профилирани териториални администрации. Извън това число, регистрирано към края на предходната година от Национален статистически институт, остават чиновниците на Министерство на вътрешните работи, МО, учители, лекари и различен педагогичен и медицински личен състав, които също получиха покачване на трудовите си хонорари и

спомагателни пари за работа „ на първа линия”.

В частния бранш, до момента в който едни работодатели бяха принудени да освобождават чиновници, други /особено в производството/ подвигаха заплати, с цел да задържат читавите и наемаха още хора, защото пандемията им донесе непредвиден напредък. Или, с други думи - в публичния бранш, т.е. непроизводителния, който не основава добавена стойност, междинната работна заплата се усили с 13%, а в частния - с 9%. Само в бранш „ Държавно управление” имаше растеж във възнагражденията за третото тримесечие от 20%.

Конкретно за област Пловдив през януари предходната година междинната брутна работна заплата е била 1139 лв.. В декември стана 1259 лв.. А над половината от данъчните доходи идват от самостоятелните данъци, тъй че растежите в регистрирания налог общ приход са елементарно обясними, разяснява Светозар Гледачев.

Освен това пандемията свърши една работа, която страната все не успяваше - бързо изсветли стопанската система, с цел да може бизнесът да получава държавните Коронавирус помощи.

Данък добавена стойност е ясно, че ще се усилва, и то поради външни и независещи от нас аргументи.

Строителните материали и доста първични материали нарастнаха с близо 40 на 100

за последното шестмесечие, което приказва за индустриална инфлация. Не е несъмнено обаче, че качването на строителните материали ще се отрази краткосрочно върху цените на парцелите, само че дълготрайно - да, счита специалистът. И още веднъж онагледява с елементарен образец - в случай че в ресторант шопската салата коства пет лв., в цената и е калкулиран и кг домати от 4 лв. през зимата и от 3 лв. през лятото.

От началото на годината ясно се вижда една наклонност - бизнесът прави изпреварващи покупки, има засилена делова интензивност, нещо като „ еуфория след махмурлук”, съпоставя Светозар Гледачев. Чувства се един оптимизъм, че най-лошото към този момент е зад тила ни и оттук насетне посоката ще е нагоре. Светът явно се съвзема и огромните стопански системи са в кондиция. А те движат търсенето, а оттова и цените
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР