За два дни акциите на Газпром изгубиха една трета от

...
За два дни акциите на Газпром изгубиха една трета от
Коментари Харесай

Акциите на "Газпром" се сринаха след отказ на компанията да изплати дивиденти

За два дни акциите на " Газпром " изгубиха една трета от цената си след решение да не се изплащат дивиденти. Ръководството обоснова хода с разноски за разширение на вътрешната газова инфраструктура и натрапен нов налог. Въпреки намаляването на достаквите на газ към Европа, компанията е отчела рекордна облага поради високите цени.
Акциите на " Газпром " се сринаха, откакто в четвъртък управлението на компанията блокира плануваното погашение на дял. За два дни съветският газов колос изгуби към една трета от пазарната си стойност. Ситуацията не е подобаваща за погашение на хонорари на акционерите, счита изпълнителният шеф на " Газпром " Фамил Садигов, макар регистрираните рекордни облаги поради.

За два дни цената на акция на съветската компания падна от към 300 на под 200 рубли. В четвъртък фондовата борса в Москва прекрати търговията с скъпите бумаги на " Газпром ". Руската страна е най-големият акционер в компанията с директно присъединяване от 38%, а още 12% са благосъстоятелност на две други държавни компании.
За два дни акциите на " Газпром " изгубиха към една трета от цената си на борсата в Москва. Източник: Investing.com Реклама Обратен завой за дивидентите
През май бордът на " Газпром " предложи да бъде изплатен рекордно висок дял от 52.53 рубли на фона на растящите цени на газа. Нетната облага на сдружението предходната година беше най-високата за всички времена и доближи 2 трлн. рубли (36.4 милиарда долара). Планираното погашение на дивиденти щеше да е в размер на 21.8 милиарда $ по настоящия обменен курс, пресмята Financial Times.

През 2019 година " Газпром " разгласи нова дивидентна политика, съгласно която трябваше да изплаща на акционерите половината от облагите до 2022 година Това решение бързо направи компанията най-голяма по пазарна капитализация в Русия. С подхванатия тази седмица противоположен завой обаче " Газпром " няма да изплати дял за пръв път от 1998 година

" Газпром " обоснова решението с това, че дава приоритет на своята капиталова стратегия, която включва разширение на газовата инфраструктура в Русия, както и нови данъчни отговорности, заяви Reuters. Компанията възнамерява да похарчи 526 милиарда рубли (10 милиарда долара) до 2025 година за увеличение на газификацията в страната. На фона на растящи обществени заплащания на страната съветските депутати пък утвърдиха еднократно покачване на месечния налог върху добива на потребни изкопаеми на " Газпром " с 416 милиарда рубли сред септември и ноември, което ще коства на компанията общо 1.2 трлн. рубли.

" Това е злополука за акциите на " Газпром ", защото компанията беше привлекателна за вложителите само с високите дивиденти. Решението също по този начин евентуално е отчасти обвързвано с желанието на финансовото министерство да усили бюджетните доходи ", споделиха анализатори на Tinkoff Investments.
Реклама Акциите на няколко други съветски енергийни групи също се намалиха в четвъртък сутринта заради опасения на вложителите, че те може да последват примерa на " Газпром ". В ранните часове на търговия леко спаднаха акциите на най-големия съветски производител на нефт " Роснефт ", електроразпределителната компания " Росети " и операторът на тръбопроводи " Транснефт ". Държавната " Сбербанк ", която е най-големият заемодател в Русия, в четвъртък също разгласи, че няма да изплаща дивиденти за предходната година. Последва спад на акциите ѝ с 5%, само че в петък част от загубите бяха възобновени. Намаляващи доставки, само че по-скъпи
Продажбите на " Газпром " спадат с близо 30% на годишна база през първата половина на годината, само че растящите цени на газа компенсират по-ниските количества. Новината за спрените дивиденти идва в миг, когато компанията понижава доставките на газ за своите клиенти в Европа. Последният от тях е немската Uniper, към която подаването на газ понижа с една пета в четвъртък.

Заплаха за бъдещите облаги на съветската компания са и поръчките на водачите на страните от Г-7 да лимитират цените на съветските нефт и газ, с цел да попречат на Москва да се възползва от повишаването на енергийните запаси.

Междувременно съветският министър на земеделието Дмитрий Патрушев зае мястото на някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер в борда на шефовете на " Газпром ", откакто последният отхвърли номинацията за поста.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Компании 3 Климат 1 Климат 2 Компании 3 Градове Реклама Свързани публикации Природният газ продължава да нараства и към този момент е над 140 евро/мВтч 30 юни 2022, 16:10 Европа възобновява планове за рандеман на газ 29 юни 2022, 09:00 Германия е изправена пред криза при прекъсване на доставките на газ от Русия 28 юни 2022, 08:40 Аварии, поправки, ограничавания - какво подклажда енергийната рецесия в Европа 22 юни 2022, 09:30 Германия и Австрия отварят спрени ТЕЦ-овете поради шантажа на Русия с газа 20 юни 2022, 13:57 Германия дава 10 милиарда евро избавителен заем на Gazprom Germania 15 юни 2022, 15:45 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР