За духа, а не за буквата на Договора за добросъседство

...
За духа, а не за буквата на Договора за добросъседство
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев с обръщение към политиците

За духа, а не за буквата на Договора за добросъседство – за това би трябвало да се борят политиците в България и Македония съгласно президента Румен Радев. Той направи този коментар преди да замине за Ново село в западната ни съседка, където уважи починалите ни бойци в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна войни.

„ Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Македония отвори нова страница в нашата история и единствено от нас зависи какво ще запишем в нея. Пожелавам смелост на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този контракт ”, съобщи Радев пред публицисти.

Румен Радев беше безапелационен, че образец за този нов дух в връзките сред двете ни страни е присъединяване през днешния ден на военна рота на македонската войска в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската войска.

„ Аз съм уверен, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото опълчване, което беше злонамерено програмирано в нашите връзки през последните десетилетия. Дължим тези старания на нашите предшественици “, уточни президентът Радев, представен от своя прессекретариат.

„ В продължение на десетилетия бяхме очевидци по какъв начин монументи и гробове на български офицери и бойци отвън рамките на днешна България, ставаха жертви на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята и поругавани. Днес времената са други ”, съобщи по-късно в Ново село той, представен от " Фокус ".

Румен Радев акцентира, че България високо цени декларираната подготвеност от страна на Македония за възобновяване и запазване на войнишките монументи, като нашата страна е подготвена да даде материална и експертна поддръжка.

Македонският му сътрудник Георге Иванов го посрещна в Ново село, само че не взе присъединяване в церемонията.

Президентът Румен Радев организира неофициална среща със своя сътрудник президент на Република Македония Георге Иванов в Дойран. На нея са били разисквани разнообразни аспекти на двустранните връзки, в това число опциите за поощряване на икономическия продан, туризма, образованието и контактите сред хората, оповестиха от прессекретариата на президента.

Българският държавен глава е удостоверил поддръжката на страната ни за европейската вероятност на Република Македония.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР