За днес е насрочено първото заседание по делото след оспорването

...
За днес е насрочено първото заседание по делото след оспорването
Коментари Харесай

Делото срещу избора за нов съдебен съвет започва днес

За през днешния ден е планувано първото съвещание по делото след оспорването на избора от съдийската квота за новия Висшия правосъден съвет (ВСС). Жалба против извършената процедура бе подадена от някогашния ръководител на Софийския областен съд (СРС) Методи Лалов, който бе претендент за съвета. С нея Лалов желае да се ревизира електронната система за гласоподаване.

Процесът ще бъде прегледан от разбъркан състав на съдии от Върховния касационен съд (ВКС) - трима и Върховния административен съд (ВАС) - двама.

Лалов бе един от претендентите за членове на съвета. При извършеното в два тура гласоподаване на 17 и 18 юни той получи надлежно 285 и 193 гласа. Магистратите избраха петима висши съдии - Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Севдалин Мавров, както и шефката на окръжния съд в Бургас Боряна Димитрова да станат идващите представители на съдиите в съвета.

През първия ден от избора 1473 съдии се възползваха от електронната система за гласоподаване, а през втория - 1455.

В жалбата, с която желае анулация на избора, Лалов припомня, че преди вота няколко организации, членове на Висш съдебен съвет и магистрати са изразили подозрения в системата и, макар настояването им, " компрометираният в цялостна степен настоящ Висш съдебен съвет " отказал да даде доказателства за надеждността на системата.

Затова съгласно Лалов било изцяло допустимо систематични админи " да са конфигурирали на сървърите манипулирана версия на системата, която да изопачава вота на гласоподавателите и която версия по-късно даже да заличава следите си (т.е. да е налице разлика сред техническото задание и поставените с него условия за архитектура на системата и други и нейната реализация) ". За да се потвърди надеждността ѝ, той желае да се извърши петорна експертиза.

Как разискването на жалбата против изборите за правосъдния съвет сподели дупки в закона четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР