За девети път от началото на май хиляди хора излязоха

...
За девети път от началото на май хиляди хора излязоха
Коментари Харесай

Многохилядни протести се проведоха в цяла Сърбия

За девети път от началото на май хиляди хора излязоха по улиците на Белград и други градове в Сърбия, с цел да изразят недоволството си от повишаването на насилието, изключително след двете всеобщи убийства на територията на столицата единствено за два дни, при които починаха 18 души, най-вече деца и младежи, заяви Би Би Си.


След като се събраха пред Скупщината на Сърбия в столицата, стачкуващите, водени от част от опозицията, се насочиха към постройката на телевизия " Пинк ".

На митингите под мотото " Сърбия против насилието " опозицията упорства за промени в държавното управление и по-решителни дейности на държавните органи за решение на най-големите обществени проблеми, на първо място насилието в обществото.

Телевизия „ Пинк “ е една от медиите, упрекнати от опозицията и участниците в митинга, че злоупотребява с националния ефир и предизвиква насилието в информационно-развлекателната си стратегия.

Едно от настояванията на митинга е отнемането на националния ефир на тази телевизия, както и закриването на известните риалити излъчвания, които създава.

Когато стачкуващите стигнаха до „ Пинк “, бяха посрещнати от огромно сръбско знаме, покриващо постройката на малкия екран. Пред самата постройка имаше десетки частни охранители.

В същото време хората се събраха и на митинги в по-малките градове. Днес протестиращите в Зренянин блокираха изхода и входа на града, имаше и шествие в Лесковац след проливния дъжд, имаше и протестни шествия в Кралево, Крагуевац, Шабац, Ягодина, до момента в който в Ниш заради неприятно време то беше отсрочено.

Вучич предложения опозицията на диалог, само че тя отхвърли. Сръбският президент загатна за осъществяване на изключителни парламентарни избори до края на годината.

Опозицията към този момент не е съгласна с изборите и упорства на първо място за осъществяване на всички претенции на митинга, което Вучич изрично отхвърля.

Вучич и неговата партия Сръбска прогресивна партия са на власт от 2012 година и държат всички лостове на властта в свои ръце.

Това са най-масовите демонстрации против Вучич и неговото държавно управление до момента. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР