За децата светът е чудо. Те гледат на всичко с

...
За децата светът е чудо. Те гледат на всичко с
Коментари Харесай

10 деца, които промениха света

За децата светът е знамение. Те гледат на всичко с любознание и отворено схващане. Като възрастни мислим, че научили доста неща, с цел да създадем света към себе си по-добро място. Но постоянно децата и тинейджърите, дребни на възраст, само че с огромни фантазии, се оправят по-добре от нас.

Ето единствено някои от тези удивителни младежи.

Джак Андрака

Джак е роден през 1997 година Расте като всяко нормално дете досега, в който непосредствен другар на фамилията не умира от рак на панкреаса. Това кара Джак да стартира да търси метод да разпознава ранните стадии на рака.

На 15-годишна възраст той изобретява нов вид датчик за разкриване на съществуването на ракови кафези, който се оказва по-евтин, доста по-бързи (x168) и по-точен (25-50%) от всички предходни. Тестът е бил отритнат от съвсем 200 лаборатории, преди да бъде утвърден от доктор Аирбан Майтра и Института „ Джон Хопкинс “.

Ан Макосински

През 2013 година 16-годишната канадска ученичка основава фенерче, което трансформира топлината на тялото в светлина без никакви акумулатори или кинетична сила. Ан била надълбоко разчувствана, когато научила, че нейна другарка, живееща във Филипините няма светлина през нощта – единственото време, в което е свободна да си напише домашните. Ан изхарчва единствено 26 $ за прототипни материали, а задачата ѝ е устройството да се дава гратис на хората в разрастващите се страни.

Алекс Дийнс

Роден през 1997 година, когато е на 12, Алекс основава iAid, навигационно устройствов помощ на слепите. Веднъж той оказал помощ на сляпа жена да пресече улицата и се замислил, не може ли да се измисли устройство, което да обезпечава на хора като нея повече самостоятелност.

Алекс се учи да програмира и скоро сътвори iAid, ръчно навигационно устройство, което употребява GPS и компас, с цел да открива всевъзможни трудности и да указва вярната посока.

Малала Юсафзай

Малала Юсафзай, най-младият Нобелов лауреат в света, е родена през 1997 година в Пакистан. Живее в малко градче, ръководено от талибаните, което не разрешава на девойките да получат обучение и да вървят на учебно заведение. На 11-годишна възраст тя стартира да написа блог за локална станция на BBC, в който споделя за живота си и пази правото на обучение за девойките.

На 15 годишна възраст, Малала е простреляна в главата от талибански револвер в опит да бъде убита, до момента в който пътува за учебно заведение. Тя оцелява от нападението и бива изпратена в болница в Бирмингам, Англия, където през днешния ден живее и работи отдадено за идеята на образованието.

Ане Франк

Дневникът на Ане Франк през днешния ден е една от най-известните книги в света. Семейството ѝ се укривало от нацистките преследвания против евреите в продължение на две години, преди да бъдат открити, задържани от Гестапо и изпратени в лагерите на гибелта. Ане умира на 16, единствено няколко месеца преди края на войната. Баща ѝ оцелява и разгласява нейния дневник през 1952 година Днес той е преведен на над 60 езика. Ане мечтаела, като порасне, да стане публицист, само че по този начин и не доживява, с цел да види славата на своя принос в литературата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР