За десета поредна година Велико Търново се включи в международната

...
За десета поредна година Велико Търново се включи в международната
Коментари Харесай

Нощ на литературата се проведе във Велико Търново

За десета поредна година Велико Търново се включи в интернационалната самодейност " Нощ на литературата ". Различни актьори до късно нощес четоха текстове на модерни европейски създатели, като две от по този начин наречените читателски гнезда бяха под намерено небе. С всяка минала година самодейността се радва на все по-голям интерес и събира хора от разнообразни възрасти на едно място.

Разделени в четири читателски гнезда, на едни от най-емблематичните места във Велико Търново десетки слушаха онлайн текстовете на едни от най-популярните европейски създатели.

" Всъщност е доста прелестно да се слуша литература, модерна, на едни места, които ги свързваме с история или вяра като църквата " Св. Петър и Павел ", където също се чете ", показа Мирослава Попова.

Тази година по време на " Нощ на литературата " бяха показани 12 европейски създатели и 12 книги.

" С една дума хора имат потребност от модерна литература, имат потребност от информация за актуалната литература, имат потребност да се срещнат с тези прелестни хора актьори и имат потребност от литературни събития, които да бъдат в една нетрадиционна среда, както тук в тази прелестна градина, както на Самоводската чаршия, както в една от най–прочутите средновековни църкви " Св. Петър и Павел " в квартал " Асенов ", и несъмнено, в музея " Възраждане и учредително заседание ", сподели Николай Зарков от Дирекция " Култура " към община Велико Търново.

Текстовете на актуалните европейски създатели в " Нощ на литературата " и тази година показаха разнообразни актьори.

" Да съм тук във Велико Търново, в който съм се родил, за мен е същинско наслаждение още веднъж да бъда тук, това е отлично, още веднъж да се завърна на такова място като Търново и да се срещна с толкоз доста хора ", показа Леонид Йовчев.

" Търново се нуждае, тъй като Търново е един културен и интелектуален град със страховит дух ", сподели преводачът Димитър Ангелов.

В интернационалната " Нощ на литературата " тази година се включиха 14 български града.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР