За деескалация на напрежението между Русия и Украйна призоваха президентите

...
За деескалация на напрежението между Русия и Украйна призоваха президентите
Коментари Харесай

Президентите на България и Полша призоваха Русия да освободи украинските кораби

За деескалация на напрежението сред Русия и Украйна приканиха президентите на България и на Полша Румен Радев и Анджей Дуда, който е на публично посещаване у нас.

С паника обсъдихме ескалацията на напрежението сред Русия и Украйна в Черноморския район. Призоваваме за въздържаност, за разсъдък, за допустимо най-бърза деескалация посредством разговор, без приложимост на мощ, при гарантиране на свободата на гражданското мореплаване, с неотложно връщане и освобождение на моряците и корабите от страна на Руската федерация, сподели Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

За нас, като прилежащи страни в този район, е извънредно значимо да не допуснем по-нататъшна ескалация, съобщи той.

Трудно ни е да пренебрегнем това, което се случи, няма подозрение, че е належащо връщането към положение, обвързвано с деескалация на напрежението, разяснява президентът Анджей Дуда случилото се в Азовско море в последните дни.

По думите му украинските моряци, които са били пленени от съветските войски, би трябвало да бъдат освободени, както и би трябвало да бъдат върнати корабите на Украйна.

Това е положение, което не можем да приемем и се надяваме, че в близко бъдеще ще се стигне до деескалация на напрежението, сподели президентът Дуда. По думите му двамата с президента Радев нямат подозрения, че са нужни по-нататъшни дейности, тъй че в тази част на Европа, в наша непосредствена непосредственост, да приключат военните спорове, които не престават от 2013 година, свързани най-много с реализирането на Минското съглашение.

Президентът Дуда добави, че Полша ще се включи в дейностите, които ще бъдат осъществени от интернационалната общественост, с цел да се стигне колкото може по-бързо до привършване на този спор. Русия окупира този терен и няма подозрение, че Русия е агресор и за един следващ път се случва нарушение на споразуменията, подписани сред Русия и Украйна, нарушение на корабоплаването, разяснява полският президент. По неговите думи това не може да се одобри и Полша не е съгласна с тези дейности.

На въпрос, обвързван с допустимо изостряне на глобите по отношение на Русия, президентът Анджей Дуда, сподели, че в случай че има такива интернационалните начинания, като да вземем за пример по-нататъшни наказания, Полша ще взе участие в тях, защото е подготвена за всички дейности, които ще доведат до решение на спора.

Трябва да признаем, че Брекзит е неприятна вест за Европейски Съюз, разяснява президентът Радев въпрос за Брекзит и бъдещето на Европа. Уважаваме суверения избор на жителите на Англия, само че в това време там работят, учат и живеят доста българи, и още повече поляци, както и други жители на Европейски Съюз. От особена значимост за нас е правата на европейските жители да се запазят, уточни Радев.

Същевременно той разяснява, че е доста значимо да извлечем урока, и съгласно него на европейските избори късмет би трябвало да имат тези партии, които да подсигуряват стабилно бъдеще на Европа във връзка с сигурността, на икономическото развиване, на превъзмогването на икономическите и обществените неравенства, на връщане към устоите и полезностите на Европейски Съюз - взаимност и единение.

Радев акцентира още, че отдаването на суверенитет на една страна към Европейски Съюз при присъединение, не значи отдаване на културна и национална еднаквост. Много е значимо европейските институции по този начин да се реформират, че жителите на Европейски Съюз да се усещат доста по-добре показани, изключително при вземането на решения, добави Румен Радев.

Водещите институции на Европейски Съюз не би трябвало да имат искания съм британците, че са изразили това свое мнение в референдума за Брекзит, само че би трябвало да си зададат въпроса за какво множеството от британците споделиха " не " на Европейски Съюз, разяснява Анджей Дуда.

Той се съгласи, че излизането на Англия от Европейски Съюз е доста неприятна обстановка за Съюза, само че не го унищожава и той остава макар Брекзит. Според него по-лошо от това би било положението на Европейски Съюз " на две скорости ", което към този момент би означавало разрушение на Съюза.

Ако някой сега се стреми да направи Европа на две или повече скорости, да разграничи по-добра или по-лоша част на Европейски Съюз, в действителност се стреми да разбие Европейски Съюз, счита Дуда. Искаме Европейски Съюз да се реформира, само че да остане Съюз на свободните нации и равните страни, сподели полският президент.

Двамата президенти са разискали и битката с климатичните промени, те ще се срещнат още веднъж след броени дни на идната в Катовице Конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата.

Споделяме мнението, че са нужни неотложни ограничения за битка с климатичните промени, само че те би трябвало да се запазят в границите на контрактуваното, без в допълнение повишение на условията, с отчитане на положението и вероятностите за развиване на нашите енергийни системи, тъй че страните ни да не позволен загуба на конкурентоспособност, както и при опазване на обществените права на работещите, означи президентът Румен Радев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР