За да си отговорим на въпроса, поставен в заглавието, е

...
За да си отговорим на въпроса, поставен в заглавието, е
Коментари Харесай

Колко струват рицарски доспехи в днешни пари?

За да си отговорим на въпроса, подложен в заглавието, е най-лесно да се опитаме да съпоставим цената на средновековните доспехи с нещо от съвременността. Просто и жестоко пресмятане на цената на доспехите на рицаря от Ранното Средновековие в днешни пари би изглеждало по този начин.

Една железна плетена броня в Англия през ІХ-ХІІ в. коства към 12 крави, а целият комплект доспехи, т.е., като прибавим шлем, наколенници, нараменници, щит – почти 24 крави. Средната цена на една добра крава в Европа през днешния ден е към 3000 евро. Тоест, комплектът доспехи от Х век в днешни пари ще ни излезе почти 70 хиляди евро. Като имаме поради, че елементарен войник-наемник с годишната си заплата не можел да си разреши повече от 3-4 крави, това значи, че ще си остане даже без елементарна плетена броня. Разбира се, много постоянно някои бойци получавали доспехи гратис за сметка на държавната хазна – въпреки всичко успеха във война нормално пъти е по-ценна от парите.

Към ХV век цените на доспехите спаднали към 2-3 пъти, изключително на плътните железни брони – с помощта на намаляването на индустриалните разноски, увеличението на добива на метали и подобряването на металообработващата технология; приходите на популацията също се били нараснали обичайно.

Цената на цялостен комплект плътни доспехи (а не плетена ризница) можем да създадем, като имаме поради междинния приход на англичаните от XIV-XV век. Става въпрос за най-качествените и богато украсени милански брони – в случай че ги съпоставим, примерно, с днешни коли, значи приказваме за „ ролс-ройса “ на средновековните брони.

1 фунт стерлинг е към 350 грама сребро и е еднакъв на 20 шилинга съгласно историческите извори от ХІV век. 350 грама сребро през днешния ден са към 8800 евро. Разбира се, това е доста недодялан разбор, защото приходите на популацията на средновековна Англия са били изцяло разнообразни, както и стандартът на живот, равнището на произвеждане на сребро, общите приходи / разноски и разпределението на тези благосъстояния. Ние просто се опитваме да създадем груба оценка на разноските за цялостна ризница с днешните пари и кой би могъл да си го разреши.

Годишният приход на британската страна по това време е 25 000-30 000 лири стерлинги. От историческите извори знаем, че в Лондон през 1450 година цялостен комплект елементарна миланска ризница коства малко повече от 8 фунта, т.е., в днешни пари 2000 евро (1 фунт=250 евро), до момента в който минималният годишен приход на елементарен аристократ е 40 фунта (10 000 евро), а богатите търговци и държавни чиновници могат да печелят над 100 фунта годишно.

Един елементарен рицар – т.е., без право на лично знаме и отряд, печелел към 36 фунта годишно. Феодален рицар, който принадлежал към дворяните, имал право на свое знаме и да предводителства отряд, получавал от именията си междинен приход от 200 до 500 фунта годишно.

В началото на XV век стрелец с лък в британската войска печелел 6 пенса, т.е. половин шилинг или 1/40 фунт дневно. Най-простата ризница, състояща се от нагръдник (кираса), нараменници, наколенници и шлем, коствала малко над 3 фунта (750 евро). Стрелецът би трябвало да работи за нея повече от 120 дни. Пехотинците печелели по 1 шилинг дневно, тъй че гореспоменатата ризница от 3 фунта ще им коства малко над 60 дни заплата.

А направената по самостоятелна поръчка ризница ще коства на воина 1 годишна заплата на пехотинец или двугодишната заплата на стрелеца. Но да не забравяме, че хората харчели по-голямата част от заплатите си за храна, занимания, налози, ремонт на оръжията си, а от време на време и за личните си семейства – тъй че над 90% от парите към края на годината към този момент били изхарчени, а мнозина бойци трябвало да заплащат задължения за остарели оръжия, доспехи и т. н.

Обикновеният селяндур през този интервал от време имал приход от към 2-4 фунта годишно, което не би му разрешило да спести даже за най-простата кираса и шлем при положение на война, защото те коствали към 2 фунта. Само бронята на елементарен рицар коствала 5 фунта през 1441 година – а градежът на едноетажна каменна къща със заден двор би коствал над 90 фунта при започване на ХІV век.

Цените за цялостен комплект рицарски доспехи варирали доста според от редица фактори: дали бронята е направена „ по поръчка “ или купена подготвена, дори „ втора употреба “. Репутацията на оръжейника и мястото, където била направена, също имали значение, както и украшенията по нея. Това се отнасяло основно за доспехите на лордовете и принцовете – в някои случаи през ХVІ век единствено златото по позлатени доспехи коствало повече от няколко комплекта елементарни рицарски доспехи, взети дружно.

Комплект цялостна рицарска ризница от ХV век в модерни пари ще коства приблизително 20 000 евро или повече (в взаимозависимост от качеството на стоманата, маркировките, украшенията и т. н.).

Сега, като се имат поради гореспоменатите цени за рицарска ризница, можем почти да си визиите какъв брой ще коства изцяло снабден рицар и неговия военен кон. Като цяло разноските, нужни за висококачествено съоръжение на феодален европейски рицар, за неговите меч, копие, кинжал, щит, боздуган, брадва, шлем, ризница, нараменници, налакътници, наколенници, за коня, конската ризница и екипировка могат да доближат общо до 150 хиляди евро.

Обикновените бойци не биха могли да си разрешат такава екипировка, даже да работят и пестят цялостен живот.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР