За да се запази и предаде напред беломорския фолклор, от

...
За да се запази и предаде напред беломорския фолклор, от
Коментари Харесай

Читалището в село Светлен подготвя диск с песни и шеги от беломорския фолклор



За да се резервира и съобщи напред беломорския фолклор, от читалище " В.М. Гаршин-1902 " в село Светлен, община Попово са решили да издадат аудио диск. Той е в развой на крайна обработка и се чака през юни да бъде подготвен, описа Станка Къркова, секретар на читалището. Дискът ще съдържа 18 песни и 8 беломорски хотули (шеги).
" Идеята пристигна от там, че с течение на времето и понижаване на популацията в нашето село, стана ясно, че все по-малко може да се откри човек, който да ни каже какви са мелодиите на песните, по какъв начин е тъкмо беломорският акцент и по тази причина непринудено ни пристигна концепцията да създадем записи на част от беломорския фолклор, тъй като няма по какъв начин да се вместят всички песни . Те са всички толкоз разнообразни от фолклора, който звучи по радио и телевизия, диалекта е доста по-специфичен. Решихме да създадем диск, в който да запазим част от беломорските песни и също по този начин има и беломорски хотули наречени на акцент или това са някои беломорски случки и смешки, с цел да може да се чува и беломорският акцент ", сподели за БНР Станка Къркова.

Село Светлен е обитаемо с българи от Беломорска Тракия. През 1879 година става заселването на село Светлен.

" Тогава селото е било единствено турско и когато става преселението от Беломорска Тракия тук идват първите 7 фамилии на 20 май 1879 година и се заселват в нашето село. След като чуват, че селото е равно, хубаво, има доста вода идват още много фамилии и селото става обитаемо с българи от Беломорска Тракия - бежанци, само че с течение на времето и на годините има и доста преселници ", добави в предаването " Рано в неделя " Къркова. 

Читалището е предписание много от обичаите, които са пренесени от Беломорска Тракия, с цел да ги видят и по-младите хора, да ги предадат на поколенията.

" Правили сме седенки за обработка на памук или плетене на черга. Всяка година пресъздаваме обичаите Лазаруване, Коледуване - всичко, което помним и можем да предадем на младежите, които са останали в селото ".

Песните, които ще бъдат включени в диска, се извършват от група за достоверен фолклор " Ангел Касабов ", има самостоятелни песни на Красимир Радев, включени са и три песни, които са достоверни записи от 1997 година на остарели певици, които се пазят в архива на читалището.

" Също по този начин група " Грамофон " са участници като посетител реализатори и те ще вземат участие с една наша беломорска обработена ария ", акцентира тя.

Дискът ще бъде публикуван в 400 броя.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР