За да се спре неефективното харчене на средства в България,

...
За да се спре неефективното харчене на средства в България,
Коментари Харесай

Вигенин: Фокус на европейското финансиране трябва да бъде преодоляването на социалните неравенствата


" За да се спре неефективното харчене на средства в България, планирането би трябвало да бъде по-адекватно. В тези години видяхме, че европейските фондове доста постоянно се употребяват за планове, които не са устойчиви. Фокусът беше по-скоро към това да усвоим всичко допустимо, а не да се влага, както ние държим. Често състезанията и плановете бяха одобрявани по необикновен метод, посредством ориентиране на средствата към бизнеси, близки към властта. Служебното държавно управление стартира да изважда нескрито сходни случаи, не просто за неефективно изхарчени средства, само че и подозрения за корупционни практики. “ Това съобщи лидерът на листата на коалиция “БСП за България “ в 31 МИР Ямбол и ръководител на Националния избирателен щаб на левицата Кристиан Вигенин по Дарик радио.

По думите му България продължава да бъде най-бедната страна, която не може да доближи догонващото развиване. „ Различията сред районите не понижават, а не престават да порастват. Затова новото държавно управление би трябвало да направи най-хубавата композиция сред кратковременен разбор на обстановката и средствата от Плана за възобновяване “, безапелационен бе социалистът.

Според Вигенин е доста значимо Европа да не бъде разграничена на две скорости: „ Допустимо е част от европейските страни да вървят малко по-бързо в разнообразни сфери, само че не може това да става процедура. Има риск да се сътвори вътрешен кръг, който да не може да бъде продънен, останалите страни ще се трансфорат в външна страна, която не може да влезе в кръга “, изясни той.

На въпроса дали биха подкрепили финансирането от европейския бюджет на България да бъде строго обвързано с промени в правораздаването и вътрешните работи, социалистът отговори: „ Този проблем не е единствено в нашата страна и обикновено Европейският съюз да реши да премине в различен вид обвързване на европейските средства с вътрешните промени. Тук обаче би трябвало да има ясни граници, тъй като има риск да се злоупотреби, в случай че правната рамка не е задоволително ясна. Ние кардинално сме “за “, само че това е част от суверенитета на страната и няма по какъв начин да ни бъде казвано непосредствено по какъв начин тъкмо би трябвало да бъде. “

„ Фокус на европейското финансиране би трябвало да бъде превъзмогването на обществените неравенствата, на районните несъответствия и на опазването на здравето “, безапелационен бе социалистът като добави: „ Европейски Съюз не дава средства непосредствено за опазване на здравето, само че има доста детайли, които могат да се случат по този начин, че европейските средства да допринесат за едно по-качествено и по-достъпно опазване на здравето в България. Относно районния дисбаланс не може всички средства да отиват за строене на автомагистрали, би трябвало поддръжка и за изоставащите райони, за второкласна и третокласна пътна мрежа “, изясни той.

„ По наши калкулации към 150 хиляди български жители ще бъдат директно или непряко наранени от затварянето на въглищните централи. Затова доста бързо би трябвало да се създаде районна тактика за превъзмогването на тези резултати в Стара Загора, Ямбол, Сливен и прилежащите райони, с цел да бъдат преодолени обществените резултати от това. Не може обществената цена да се носи от хората, тук е ролята на страната да помогне. Не мисля въпреки всичко, че всичко е изгубено, би трябвало да се търси всичко допустимо централите да продължат да работят “, разяснява Вигенин като добави, че този проблем е подбуден от някогашните ръководещи ГЕРБ.

На въпроса нужна ли е смяна във връзка с икономическите връзки на страната ни с Русия, Кристиан Вигенин отговори: „ Със сигурност, само че в изискванията на наказания и контрасанкции, които не престават сред Европейски Съюз и Русия, това мъчно може да стане. Ефектите от пандемията в допълнение утежниха обстановката. Най-вероятно ще влезем в още по-големи несъответствия в търговията и в икономическия продан. “ По думите му би трябвало да се търси салдото сред двете страни, а ние като страна да имаме по-умерен метод във връзка с Русия, тъй като над 2/3 от българските жители желаят нормализиране на връзките.

По думите на социалиста Китай е една от страните, с които предходното държавно управление не е постигнало нищо във връзка с съдействие и построяването на взаимни начинания. „ Ние имаме концепция да се разшири потенциалът на Агенцията по експортно обезпечаване, защото за новите пазари износът е огромен риск за българите и страната би трябвало да си поеме функционалностите, а доста постоянно абдикира от тях “, изясни още той.

Казусът с “Турски поток “ Кристиан Вигенин разяснява по този начин: „ Много неясноти останаха по този въпрос. Всеки план, който се осъществя на територията на България, би трябвало да е в плюс за страната. Но нашето мнение е, че той можеше да бъде доста по-полезен за България. Освен транзитирането на този газ, трасето може да се употребява и за газифициране на огромните градове, около които минава. “ Той добави, че Българска социалистическа партия поддържа този план, счита, че е значим за България, само че би трябвало да се видят сметките и това по какъв начин тъкмо е осъществен.

Кристиан Вигенин изясни, че поради политика на ГЕРБ и доста изгубено време, България се е оказала в изолираност като страна член на Европейски Съюз, а македонската позиция е получила по-голяма поддръжка. „ Напоследък излязохме от тази обстановка и на РСМ стана ясно, че вместо да търси поддръжка измежду европейските сътрудници, тези старания би трябвало да ги вложи в двустранния разговор с България. За нас като страна е значимо да защитим нашия държавен интерес. “

Българска социалистическа партия счита, че Държавната организация на българите в чужбина би трябвало да работи доста по-ефективно, да се концентрира съответно и единствено в политики за българите в чужбина.

Кристиан Вигенин напомни, че Българска социалистическа партия е дала своята поддръжка за модернизацията на българската войска, само че не е подкрепила метода, по който това стана. „ Създаде се усещането, че се дава приоритет на един вид въоръжени сили. Започна модернизацията на военноморския флот, само че сухопътните сили са ни най-важни “, добави той.

На въпроса по какъв начин могат да бъдат понижени пътнотранспортните катастрофи в страната социалистът съобщи, че преди всичко би трябвало да се строят качествено автомагистралите. „ Трябва да се строи качествено и това, което се направи, да не бъде ремонтирано в идващите 1-2-3 години “, заключи Кристиан Вигенин.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР