За да постигнете оптимално добро качество и здравословен ефект на

За да постигнете оптимално добро качество и здравословен ефект на ...

С този трик лесно ще разбирате дали месото е сготвено


За да постигнете оптимално добро качество и здравословен ефект на сготвеното месно ястие, трябва с точност да определите времето за приготвянето му. Но трудността идва оттам, че за различните видове месо е необходимо различно време на термична обработка.

Затова ви предлагаме следния метод, който ще улесни дори начинаещите в кулинарното изкуство. При всички положения е добре да знаете, че колкото по-малко термична обработка претърпява месото, толкова по-малко количество "лош" холестерол и други вредни елементи съдържа то.

Сурово или почти сурово месо - получава се след съвсем кратко термично обработване от външната страна, а отвътре е остава само затоплено. Меко е на допир, подобно на мускула между палеца и показалеца на ръката, когато са в напълно спокойно състояние.

Запечатване на месото - обработва се термично, обикновено на тиган, от всички външни страни до промяна на цвета на месото. Отвътре остава сурово, но добре загрято. На допир е като мускула между палеца и показалеца, когато се притиснат по-силно.

Алангле - обработва се термично до състояние, при което липсва сурова кръв. Отвън изглежда почти готово, но при разрязване отвътре потича тъмнорозов сок. Ще го познаете по това, че на пипане е като мускула между средния пръст и палеца, когато са притиснати.

Средно готово месо - след разрязване, отвътре потича бледорозов сок. На допир наподобява мускула между палеца и безименния пръст.

Добре изпечено месо - почти няма сок и е твърдо на пипане, подобно на мускула между малкия пръст и палеца, когато са притиснати един към друг.

Източник: actualno.com