За да намерим отговор на този въпрос, трябва да се

...
За да намерим отговор на този въпрос, трябва да се
Коментари Харесай

Защо един кръг има 360 градуса вместо нещо по-удобно като 100

За да намерим отговор на този въпрос, би трябвало да се върнем към самото начало на математиката – преди тя въобще да е математика. Древните вавилонци съвсем несъмнено са били първите, които са разделили кръга на 360 равни градуса, и това евентуално се е случило към 2400 година прочие н. е.

И по този начин, казусът е завършен, нали? Кръгът има 360 градуса поради вавилонците.

В случай обаче, в случай че желаете по-подробно пояснение, може към този момент да имаме проблем…

Истината е, че както и с доста други решения, взети в предишното преди доста хилядолетия, не знаем сигурно какво е довело до него. Но това не значи, че нямаме няколко хипотези. Ето ги и тях.

Всички нации по света стигат до математиката по разнообразни пътища: за античните гърци това става посредством геометрията и проучването на земята, а в Индия този развой има по-божествен привкус.

„ Небесните феномени са били от голямо значение за тези хора “, написа Крис Линтън, професор по приложна математика в Университета Лафбъро, в книгата си „ От Евдокс до Айнщайн: История на математическата астрономия “ от 2004 година

„ Те са били възприемани като знамения и съвсем всяко допустимо астрономическо събитие е имало някакво значение “, изяснява той. „ Например при ретроградното придвижване на планетите е било значимо освен самото придвижване, само че и мястото, където то се прави по отношение на звездите. Например, в случай че Марс напусне съзвездието Скорпион, за средностатистическият вавилонец това е галактически знак, че би трябвало да се пази, тъй като евентуално ще се случат неприятни неща. “

В един свят преди научната гражданска война този тип поверие е бил дейно единственият надзор, който хората са могли да упражняват върху ориста си. Това ще значи, че е значимо да се прави вярно: с цел да схванат идните знамения, изписани в звездите, тези антични астрономи са се нуждаели от точност – и за тяхно благополучие е имало подготвена базова единица за тази цел.

Следователно за една година Слънцето се реалокира общо на към 360 градуса – и по този метод се връща в първичното си състояние. Може да се каже, че то по този начин прави цялостен кръг.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР