За да може организмът да преодолее вирусната инфекция, дори с

...
За да може организмът да преодолее вирусната инфекция, дори с
Коментари Харесай

Доц. д-р Димитров обясни защо COVID-19 убива първо хората с тези заболявания

За да може организмът да преодолее вирусната зараза, даже с лекост, е належащо да се лекуват съответно и превантивно нарасналото кръвно налягане, сърдечната непълнота и исхемичната болест.

Това мнение израз в изявление за "Труд " доктор Николай Димитров.

– Изследванията на вашите китайски сътрудници потвърждават, че повече от половината жертви на ковид са със сърдечни болести, доста от които не са били лекувани задоволително добре или изобщо. Как можете да коментирате тези обстоятелства, доцент Димитров?
– Както към този момент удостовери Световната здравна организация, ограниченията на сътрудниците в Китай бяха съответни и дадоха резултат. Именно там професор Бин проучва, че 50% от смъртните случаи са при пациенти с нелекувана съответно хипертонична болест. Връзката е разумна и е резултат от влошената хемодинамика.

– Какво се случва при несъответстващо лекувана хипертонична болест?
– Нелекуваната хипертония води до сърдечна непълнота като хипертрофия на миокарда (сърдечения мускул, б. р.), намалена дарба на сърцето да изтласква естествен размер кръв и други. Но по-важното е, че когато пациентът е по-възрастен и е с влошена сърдечна функционалност на база високо кръвно, самото сърце декомпенсира. Насложената белодробна зараза, било елементарен вирус или в актуалната обстановка – ковид, мощно утежнява белодробната вентилация и оксигенация на кръвта (насищането с О2, б.р.). Това е сериозна за организма обстановка, тъй като сърцето е в капан от две страни – неспособност да преодолее бариерата на нараснало противодействие от високото кръвно налягане и неспособност за съответна белодробна функционалност на база вирусна зараза. Затова съветът ми е безапелационен: сърдечносъдовите пациенти да търсят съответна кардиологична помощ и промяна на лечението.

– Има ли доказателства за какво този вирус нападна тъкмо белите дробове и сърдечносъдовата система?
– Доказателствата са безспорни. Установени са in vivo рентгенови данни за двустранна бронхопневмония, за жал и патоанатомично също се удостоверява, а и с хистологични препарати, за солидна белодробна зараза. Сърдечносъдовата система не е наранена непосредствено, несъмнено, само че работи с влошен белодробен статус и тук ключът е в предварителната защита на затрудненията. Какво имам поради: с цел да може организмът да преодолее вирусната зараза, даже с лекост, е належащо да се лекуват съответно и превантивно нарасналото кръвно налягане, сърдечната непълнота и исхемичната болест на сърцето.

– Кои тъкмо болести са рискови и за какво?
– Както към този момент загатнах, това са главно хипертонична болест, сърдечна непълнота и исхемична болест на сърцето. Другите хронични болести като диабета също могат да имат повсеместен отрицателен принос към отслабването на имунната система.

– Какви рекомендации може да дадете на хората, страдащи от болести на сърдечносъдовата система?
– Преди броени дни Българският Кардиологичен Институт популяризира известие до българските пациенти и лекари. В изискванията на тежка вирусна обстановка и международна пандемия, неконтролираната хипертония предизвиква редица необратими затруднения.

Те могат да доведат до доста съществени животозастрашаващи положения, изключително при заразяване. Нека всички диагностицирани с хипертония сърдечносъдови пациенти да се извърнат към своите кардиолози или най-малко в началото към фамилните лекари и да актуализират своята терапия. Това включва определянето на съответни концентрации/дози на антихипертензивни медикаменти с рецепта, с цел да се реализира добър надзор на хипертонията.

Или в резюме: незабавен консулт с сътрудниците кардиолози, промяна на лечението с нови лекарства или увеличение на дозите за постигане на надзор.
При затруднения, лечебните заведения ни в Плевен, Велико Търново, Шумен, Варна, Ямбол и Бургас са подготвени да одобряват в режим на неотложност 24/7 всички ориентирани от експертите кардиолози или незабавните центрове пациенти, показани за интензивно лекуване.

Лекарите и медицинските сестри в лечебните заведения на БКИ са доста готови и квалифицирани в сърдечносъдовото животоспасяване, особено са инструктирани, спокойни и проведени, с цел да одобряват множеството незабавни пациенти със сърдечносъдови болести и да организират високотехнологично и дейно лекуване с нужното равнище на сигурност и грижа за здравето на жителите.

– Все повече пада границата на застрашените от инфаркти в България. Каква е повода за това?
– Причините са сложни, а точно стрес, диабет, тютюнопушене, високо кръвно, наднормено тегло и приемственост.

– Има ли политика на опазването на здравето във връзка с сърдечносъдовите болести? Говоря за предварителна защита, профилактика, следоперативна рехабилитация?
– За политиката е по-адекватно да попитате политиците, а точно министъра на опазването на здравето. В лечебните заведения на БКИ се диагностицират и лекуват една четвърт от пациентите в страната. И единствено за единадесет години, дружно с всички сътрудници, успяхме да понижим смъртността на територията на България, да подобрим качеството и удължим живота на пациентите с цели две години – по статистика на Световната банка.

Моето уверено мнение е, че би трябвало да се влагат доста повече средства в системата, тъй като нашите пациенти получават високотехнологично здравно лекуване, на европейско и международно равнище, от доста квалифицирани лекари, по български цени! Скромното, несъответстващо възнаграждение основава непреодолими несъответствия в системата, която по този начин остава без млади лекари и стимулирани експерти – поражда се голямо напрежение. Именно в тази рецесия особено бих окуражил министъра да обезпечи доста повече пари за здравната система и да увеличи цените на всички, изключително животоспасяващите клинични пътеки по здравна каса.

Мога да Ви дам настоящи положителни образци за финансиране – Европейската комисия разгласи, че отпуска 37 милиарда евро във фонд за справяне с рецесията, президентът Тръмп утвърди отпущането на 8.3 милиарда $ за битка с ковид – единствено за тестване – настрана Конгресът гласоподава мултимилиарден закон, а МВФ (Кристалина Георгиева го обяви) – учредяването на фонд от 50 милиарда $, от който всяка страна членка може да се възползва експресно.

– Практиката демонстрира, че българите вървят на доктор в последния миг и разчитат на чудеса. Кой е виновен за културата на здравословния живот и за какво?
– Искрено имам вяра, че българските лекари са отлични експерти, само че отговорността за здравето е персонална отговорност на всеки един от нас. Важно е човек да се осведоми и обръща внимание на здравето си, тъй като това е демонстрация на грижа както за себе си, по този начин и за околните си и обществото, а когато човек е предизвестен и осведомен, той е квалифициран. Не отлагайте визитите при доктор за последния миг. Всички знаят, че колкото по-рано едно заболяване е диагностицирано и лекувано добре, то качеството и продължителността на живота са по-добри. А процесът постоянно е двустранен. В здравната система няма врагове, няма сини и червени, всички сме дружно, с цел да победим заболяването: и пациенти, и лекари, и сестри, и санитари, и фармацевти, и политици.

– Каква друга профилактика можете да препоръчате на хората със сърдечни проблеми?
– Имаме задоволително центрове за доболнична помощ, които обгръщат пациентите в градовете София, Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново, Ямбол и Стара Загора. Те са проведени по този начин, че да подобрят достъпа на популацията до качествена здравна помощ, бързо и тъкмо да диагностицират казуса, да приложат навременно лекуване или да насочат към болничен експерт.

– Вие работите интензивно и в чужбина. Какви са главните разлики в метода към здравната политика тук и на запад. Къде бъркаме?
– Основната разлика е, че българските пациенти получават европейско и международно качество на лекуване по български цени – сред 6 и 10 пъти по-ниски. Да, цените на българските пътеки са сред и 6 и 10 пъти по-ниски от цените за безусловно същото лекуване, предоставено в Германия, Швейцария, Съединени американски щати и други западни страни.

Ние, особено, предоставяме на нашите пациенти високотехнологична медицина, каквато получават пациентите в централна и западна Европа, несъмнено състраданието и сърдечното отношение на нашите лекари, медицински сестри, лаборанти, фармацевти, админи, водачи и защита е високо и ежедневно оценено от задоволените пациенти. Фактът, че в БКИ се лекуват 25% от популацията на България е доказателство за положителната ни работа. Ние продължаваме да търсим способи за възстановяване на активността си, въз основата на противоположната връзка от пациентите. Особено скъпи са анонимните анкети, провеждани всекидневно, ежеседмично и ежемесечно, които демонстрират и мерят удовлетворението на всички наши пациенти.

– Вие работите най-вече в Бургас. Възможно ли е по-качествено лекуване в провинцията, в сравнение с в София да вземем за пример?
– Новата болница в Бургас може да се съпостави с най-големите европейски центрове като университетската болница в Цюрих, болница Шарите в Берлин, AKХ във Виена и това, съчетано с мултифункционални аудитории за онлайн обмяна на опит сред БКИ и наши колеги-експерти от цяла Европа, електронните системи за бърз достъп до информация и досиета на всеки пациент ще ни даде още повече благоприятни условия.

Дългосрочно положителното партньорство със международно приетата „ Кливланд клиник “ в Съединени американски щати и техните представителни структури отвън Америка способства за непрекъснатото ни научно развиване и надграждане на медицинския ни опит и познания. Ние имаме вяра, че по този метод реализираме международно равнище на предоставяните медицински услуги освен в региона на кардиологията и кардиохирургията, само че и в съдовата хирургия, неврологията и неврохирургията, както и за в бъдеще в персонализираната медицина.

– Как подбирате лекарите във вашата клиника, на какви правила държите?
– Подборът на лекарите се преценя от комисия, в която има както хабилитирани лица от БКИ и чужбина, водещи експерти в съответната област, по този начин и лекари от други специалности. Главната цел е да дадем път на младите, можещите и знаещите лекари, които да останат в България, а не да чергарстват по Европа.

БКИ има специфична грижа да изпрати на специализация във водещ международен център всеки собствен доктор, който желае да специализира и потвърди подготовка. Стремежът за използване на нововъведения, усъвършенстването и съчетанието на работата в болничното заведение и научна активност е в допълнение изискване, което ние пожелаваме и адмирираме. Затова привличаме известни, световноизвестни експерти, които управляват, следят и управляват работата и цялостния теоретичен, лековит и проучвателен прогрес в лечебните заведения и центровете на БКИ.

Обръщаме изключително внимание на продължаващото образование и непрестанното повишение на квалификацията, като на шест месеца вършим преоценка на научната активност – изявления, монографии, стратегии в университета, лекции, конгреси и изчисляваме персоналния импакт фактор. Подобна стратегия прилагаме и за оценка на медицинските сестри. Затова лечебните заведения и центровете на БКИ са привлекателно място за рационализиране и народен привлекателен център за всички, които търсят съвременно развиване. Имаме отлична обществена политика и справедливо възнаграждение по количеството и качеството на квалифицирания труд.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР