За да бъдат осигурени лечебните заведения в Североизточна България с

...
За да бъдат осигурени лечебните заведения в Североизточна България с
Коментари Харесай

За осигуряването на Североизточна България с кръв са нужни по 100 дарители на ден

За да бъдат обезпечени лечебните заведения в Североизточна България с кръв, са нужни по 100 донори дневно, сподели шефът на Районния център по трансфузионна хематология във Варна доктор Жанина Йорданова.

Тя посочи, че сега донорите са към 60 души, като броят на доброволците непрестанно понижава. За страната са нужни към 170 хиляди кръводарители годишно, добави зам.-председателят на Областния съвет на БЧК във Варна доктор Петър Радушев.

По думите му за предходната година броят им е бил към 150 хиляди души. Радушев посочи, че близо 80 на 100 от донорите не са били доброволци, а са помагали на свои близки или са продавали кръв на нуждаещи се. По думите на Радушев търговците на животоспасяващата течност в другите градове на страната вземат сред 60 и 500 лв., с цел да дадат кръв за пациенти, на които им следва интервенция.

Проблемите на кръводаряването бяха тематика на кръгла маса във Варна, извършена по самодейност на БЧК и общината. В полемиките се включиха представители на опазването на здравето, църквата, работодателски организации.

Участниците се сплотиха към решението, че е нужна повече култура за младежите. За задачата в учебните заведения ще бъдат извършени разяснителни акции, с цел да бъдат разрушени митовете за заплахите при даряването на кръв. Отец Ясен от Варненската и Великопреславска митрополия уточни, че църквата също може да помогне. Идеята е свещениците по храмовете да приканват миряните да демонстрират християнско състрадание и да подаряват кръв.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР